Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem

Ozbiljno upozorenje epidemiologa: Djeci i starijima prijeti opasna bakterija, simptomi slični gripi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Infektolozi, epidemiolozi i pedijatri upozorili su na opasnu bakteriju pneumokok koja može dovesti i do upale mozga. Simptomi su slični gripi, pa mnogi ni ne znaju da je riječ o ovoj smrtonosnoj bakteriji. Najugroženije skupine su djeca vrtićkog uzrasta te osobe starije dobi. Jedina prevencija, poručuju stručnjaci, je cjepivo. Ono je besplatno za rizične skupine, a ostali ga mogu kupiti, jer trenutačno nije u nacionalnom kalendaru cijepljenja.

Cjepivo protiv pneumokoka nalazi se u nacionalnom kalendaru cjepiva u gotovo svim zemljama EU osim u Hrvatskoj i Estoniji, a struka se slaže da je to cijepljenje potrebno uvrstiti u kalendar obaveznog cijepljenja kako bi se smanjio broj pneumokoknih infekcija, bolovanja i izostanaka djece iz škole, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu "Cijepljenjem protiv pneumokoka - prevencijom do zdravijeg djetinjstva".

Pročitajte i ovo Cjepivo protiv HPV-a - 2 Najviše na sjeveru Sve više Hrvata cijepi se protiv ove bolesti: "Nitko ne može reći za sebe da je siguran" Cijepljenje u Hrvatskoj - 1 Uzima maha Liječnici upozoravaju na zabrinjavajući trend u svijetu, koji bi mogao vratiti neke zarazne bolesti. Kakva je situacija u Hrvatskoj?

Na okruglom stolu u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" o važnosti cijepljenja protiv pneumokoka, posebice djece i starijih od 65 godina te kroničnih bolesnika upozorili su infektolozi, epidemiolozi i pedijatri.

Upozorili su kako pneumokok uzrokuje upale grla, sinusa, bronha, pluća i uha, a može izazvati i upalu moždanih ovojnica (meningitis) te otrovanje krvi. Riječ je o bakteriji (streptococcus pneumoniae) koja je iznimno rasprostranjena, najčešće među djecom vrtićkog uzrasta, ali može biti i vrlo kobna i za starije generacije koje su u čestom kontaktu s djecom, pogotovu kada je riječ o upali pluća.

Pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Goran Tešović rekao je kako djeca mlađa od dvije godine i stariji od 65 godina imaju najveće šanse za oboljevanje od pneumokoknih bolesti, a posebice djeca i stariji koji imaju urođene bolesti.

Istaknuo je i da sve zemlje koje su u univerzalno cijepljenje djece uvele cijepljenje protiv pneumokokne bolesti bilježe značajan pad u pobolu od invazivnih i respiratornih bolesti uzrokovanih pneumokokom, kako među cijepljenima, tako i u cjelokupnoj populaciji.

Podsjećajući da je prije više godina predloženo uvođenje cijepljenja protiv pneumokokne bolesti u program obveznih cijepljenja u Hrvatskoj, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) Bernard Kaić rekao je kako je HZJZ i za ovu godinu predložio uvođenje pneumokoknog cjepiva u program obveznih cijepljenja u Hrvatskoj, ali su im iz Ministarstva zdravstva i Zavoda za zdravstveno osiguranje odgovorili kako to nije moguće.

Stoga će, najavio je, Ministarstvu zdravstva predložiti da se u 2019. godini uvede u dojenačkoj dobi cijepljenje protiv pneumokoka.

Cjepivo protiv pneumokoka učinkovito sprječava teške oblike infekcije

Voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo (NZJZ) "Dr. Andrija Štampar" Mirjana Lana Kosanović Ličina pojasnila je da pedijatri protiv pneumokoka cijepe samo djecu koja boluju od kroničnih bolesti (srčanih, bubrežnih, dijabetesa i sl), a sredstva osigurava Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Pedijatar Milivoj Jovančević upozorio je na važnost pedijatara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti vezano uz informiranje roditelja o cjepivima iz obveznog programa, ali i o neobveznim cjepivima. Istaknuo je da se cjepivom protiv invazivnih sojeva pneumokoka učinkovito sprječavaju teški oblici infekcije, a cijepljenjem se, uz dijete, dodatno štite i svi ukućani.

Jovančević je upozorio i na problem otpornosti pneumokoka na antibiotike, rekavši kako je to problem ako se antibioticima trebaju liječiti upale pluća ili srednjeg uha. Također, smatra i da se prečesto ne bi trebale prepisivati niti antibiotske kapi za nos pri liječenju upalnih procesa.

Na okruglom stolu medicinski stručnjaci istaknuli su važnost argumentiranih razgovora o zdravstvenoj zaštiti djece, informiranja roditelja o svim oblicima prevencije te potrebe da im se jasno objasni koje su prednosti cijepljenja djece protiv pneumokoka ali i naglasi da su nuspojave cijepljenja vrlo rijetke a svode se na osip na mjestu cjepljenja ili povišenu tjelesnu temperaturu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene