Stručnjaci pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu.


Nakon što su se pojavile ospice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ponovno je otvoreno pitanje - treba li cijepiti djecu ili ne? Stručnjaci pozivaju roditelje da cijepe svoju djecu jer je mnogo bakterija koje mogu uzrokovati teške posljedice. Poput pneumokokne bolesti, koja se upravo pojavljuje kod male djece. A prvi simptomi su nalik običnoj prehladi.

Kao 6-mjesečna beba, Mate je dobio visoku temperaturu. Isprva se sumnjalo na neku prehladu, no, stanje se ubrzo pogoršalo....

Vezani članci Cijepljenje djece, ilustracija U Zagrebu počelo cijepljenje djece od pete godine protiv korone: Doznajte gdje se i kada mogu cijepiti Cijepljenje djece / Ilustracija U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

"Praktički, Mate je u šibensku bolnicu došao kao mrtva beba. 5 dana su mu se borili za život u bolnici'', kaže Matina majka Iva.

Potom je prebačen u Split gdje je ustanovljeno da ima meningitis, koji je uzrokovala bakterija pneumokok. Nakon 27 dana liječenja, Mati je bilo bolje.

"Onda su nastali problemi da Matina krupna i fina motorika je kompletno stradala. U međuvremenu smo skužili i da Mate ne čuje", kaže majka. Upornim terapijama, Mate je prebrodio sve, te mu je ugrađena umjetna pužnica.

Koji su prvi simptomi?

Pneumokokna bolest se javlja kod male djece koja se kreću u kolektivu, kao i kod starijih osoba. Prvi simptomi su curenje nosa, a ako dođe do jače zaraze, može uzrokovati....

"Upalu mozga, uha, pluća, otići u krv i napraviti po život opasnu bolest. Nažalost, to se događa onda vrlo brzo. Dakle, u roku od 5-6 sati imate od prvih znakova bolesti do toga da praktički dijete je u životno ugroženom stanju", objašnjava doc.dr.sc.,pedijatar Milivoj Jovančević.

Liječnici poručuju. Jedini lijek je...

"Cijepljenje koje je i inače jedna od najučinkovitijih mjera prevencija općenito koju je čovječanstvo do danas razvilo i provodi", kaže Aida Mujkić, predsjednica Hrvatskog pedijatrijskog društva.

"I time ćemo zaštititi ne samo naše najmlađe nego i naše najstarije. Obje su zapravo najvrijednije populacije koje imamo'', poručuje Zoran Bahtijarević, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Hrvatska je uz Rumunjsku i Estoniju jedina zemlja Europske unije koja u Programu cijepljenja nema cjepivo protiv ove opasne bakterije, već se ono kupuje. Cijena je oko 300 kuna.

"Svake godine u Hrvatskoj barem jedno dijete umre od invazivne pneumokokne bolesti. Nažalost, nekad ih ima i više", kaže Goran Tešović, prof.dr.sc.,Klinika za infektivne bolesti.

I sam ministar zdravstva je za cijepljenje.

"Načelno da. Ali moramo vidjeti za svaki pojedini slučaj. Al, načelno da. Cjepivo je spasilo milijune života", kaže ministar Milan Kujundžić.

A liječnici upozoravaju kako posljednjih pet godina u Hrvatskoj procijepljenost pada....
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju