U Hrvatskoj je Zakonom propisano obvezno cijepljenje djece. U protivnom, roditelji su dužni platiti novčanu kaznu od 2000 kuna, a djeca se ne mogu upisati u vrtić. Stručnjaci upozoravaju da je trenutačno realna opasnost od pojave epidemije ospica, budući da ta epidemija traje u susjednim zemljama Rumunjskoj i Italiji.


Nikolina Kanić svoju prvu kćer uredno vodi na cijepljenje. Sada očekuje drugu kćer, koju također namjerava cijepiti. Kaže kako se ne boji mogućih nuspojava.

Vezani članci Ilustracija Stiže li nam "bolest X"? Britanski profesor upozorava na novu pandemiju: "Bilo bi pogrešno smatrati da smo zaštićeni" Cijepljenje djece / Ilustracija U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

"Iskreno nisam o tome ni razmišljala, jer smatram da kako treba biti, tako će i biti. I da je zaštićenija ako je cijepljena, nego da nije", kaže Nikolina.

U posljedenjih 5 godina procijepljenost u Hrvatskoj opada. Najviše....

"U dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Također je zamjetan pad u Primorsko-goranskoj i Osječko-baranjskoj županiji", rekao je epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić.

Do toga je, liječnici kažu, došlo zbog nedovoljne informiranosti. Pa se često cjepivo povezuje s dobivanjem autizma.

"Mogu odgovoriti samo na osnovi rezultata najnovije populacijske studije u SAD-u u kojima se u zadnjih nekoliko godina nije baš ništa promijenilo što se tiče cijepljenja. Dakle, cijepni preporučeni program tamo nije promijenjen u zadnje tri godine, a autizam je i dalje u porastu", rekao je infektolog Goran Tešović

Unatoč pojedinim negativnim stavovima o cijepljenu u Hrvatskoj se i dalje veći dio djece cijepi.

"10 posto ljudi ne cijepi svoju djecu, a otprilike 20 posto ih razmišlja o tome da li da cijepe djecu protiv svih bolesti ili ne", ističe Tešović.

Zato je bitno povjerenje i dobra komunikacija između roditelja i pedijatra.

"Ako procijepljenost padne ispod određenog postotka, to je negdje ispod 80 posto, gotovo. Dolazi do prijenosa bolesti", napominje pedijatar Milivoj Jovančević.

Ako roditelji, bez obzira na sve, odbijaju cijepiti dijete, tada na teren izlazi sanitarna inspekcija koja može podnijeti prekršajni nalog. Roditelji su dužni platiti novčanu kaznu od 2000 kuna. Osim toga, dijete koje nije cijepljeno ne može se upisati u vrtić.

"Ako nije cijepljeno, ono zapravo predstavlja opasnost za drugu djecu", ističe Spomenka Uremović iz Uprave ua sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva.

Zbog toga je, dodaje, potrebno zaštiti djecu. Ako se nakon cijepljenja jave nuspojave, liječnik ih odmah treba evidentirati. To mogu učiniti i roditelji na internet stranici Hrvatske agencije za lijekove.

O tome zašto je cijepljenje važno više pročitajte na istoimenoj stranici Koalicije udruga u zdravstvu.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju