Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj prijeti bankrot

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Organizacija 'Trkulja i prijatelji' iz Novog Sada pokrenut će protiv Hrvatske šest ustavnih tužbi te tužbu za naknadu štete. Ukoliko Hrvatska izgubi samo dva spora to bi za nju moglo biti veoma pogubno.

Izjavio je to jučer na konferenciji za novinare prvi čovjek ove organizacije, Đuro Trkulja. 

Pročitajte i ovo Oleg Butković tužba zbog zračnog prometa Njegov državni tajnik predlaže, a on ne zna za tužbu Rusije protiv Hrvatske: "Moram to pogledati, vidjet ćemo" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

Dodao je i kako bi Hrvatska, u slučaju da, primjerice, izgubi spor oko stanarskih prava i naknade štete, mogla ući u dužničku krizu koja bi bila gora od one argentinske, a nije isključen niti potpuni bankrot Hrvatske.

Tužbe će biti podnesene hrvatskim općinskim sudovima u naredna dva tjedna, a prvi postupak pokrenut će se pred sudom u Zagrebu.

Tako će prva tužba biti podnesena protiv hrvatske državne agencije za promet nekretninama (APN).

Nakon toga, 'Trkulja i prijatelji' će Hrvatsku tužiti za oteta stanarska prava, obnovu, naknadu štete, neisplaćene mirovine,konvalidaciju radnog staža, staru deviznu i druge štednje.

'Ukoliko se redoslijed tužbi složi tako da, nakon slučaja APN, na red dođu stanarska prava i naknada štete, koje za sobom povlače sve zatezne kamate, Hrvatska će ući u dužničku krizu prema kojoj će ona argentinska izgledati kao bezopasan školski primjer. Ukoliko se nastavi s autističnim pristupom prema našoj organizaciji, što podrazumijeva da ćemo mi nastaviti sa tužbama, Republika Hrvatska će doživjeti ekonomski krah. Ukoliko ne dođe do hitnih pregovora, a Hrvatska ne može pregovarati sa vlastima u Beogradu jer one nisu naš klijent već isključivo s nama, njen dug će biti ogroman', rekao je Trkulja, ocijenivši da je, da bi se izbjegle katastrofalne posljedice, dovoljno da se ova država obrati na adresu 'Trkulja i prijatelji' te razgovara, prati i poštuje svoj ustav i zakone.

Trkulja je izrazio očekivanje da ni jedna od sedam tužbi neće doživjeti poraz, a nije precizirao koliki je ukupni dug Hrvatske građanima srpske nacionalnosti. 

Uglavnom, samo u aferi APN Hrvatska je oštetila Srbe otevši im imovinu vrijednu 6 milijardi eura. 

Kad je riječ o naknadi štete, tražit će se obeštećenje za 27.000 srušenih objekata, rekao je Trkulja, dodavši kao veliki problem obnovu i flagrantno kršenje jednog od osnovnih stupova svih ustava, pa i europskog, o pravima i slobodama građana i ljudskim pravima jer su oni kojima su kuće obnavljane uvjetovani da tu moraju živjeti tri godine, a idućih deset ih ne mogu prodati. 

Po Trkuljinoj ocjeni, ni tužbe zbog naknade štete, mirovina i konvalidacije ne mogu 'preživjeti'.

'Sutra ponovo odlazim u Zagreb i pokušat ću razgovarati s državnim tužiteljem, predstavnicima srpske nacionalne manjine u Saboru i premijerom Hrvatske Ivom Sanaderom. Cilj mog odlaska je podnošenje prve u seriji tužbi protiv Republike Hrvatske i nada da će uvidom u tužbeni materijal izvršna, zakonodavna i sudbena vlast Republike Hrvatske naći dovoljno pravne i ekonomske mudrosti da postupi po načelima ustava ove zemlje, njenih zakona i međunarodnih konvencija, čiji je Hrvatska potpisnik', rekao je Trkulja.

On je osudio dogovor hrvatskog premijera Ive Sanadera i potpredsednika SDSS-a Milorada Pupovca oko rješavanja problema stanarskih prava. 

Pupovac je, kazao je Trkulja, u dogovoru sa Sanaderom, odlučio da 'radi na vraćanju stanarskih prava nad stanovima u izgradnji i da u neko neodređeno vrijeme potegne pitanja njihovog otkupa'. 

To je, ocijenio je Trkulja, parcijalno rješenje i marketinški pokušaj predstavljanja Europskoj uniji da Hrvatska radi na pitanjima od elementarnog značaja za područje ljudskih prava. 

'Suština onog što je Pupovac rekao je da će stanarska prava kao institucija biti vraćena u zoni takozvane posebne državne skrbi, za stanove u izgradnji, odnosno da će netko tko je imao stan u Zagrebu dobiti samo parcijalno stanarsko pravo i to u nekom malom mjestu na granici Hrvatske. Stanarsko pravo mora biti vraćeno po međunarodnim normama u stanje koje je zatečeno 31. prosinca 1990. godine i nikakva druga formulacija ne dolazi u obzir', naglasio je Trkulja. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene