Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatskoj nedostaje 1200 specijalista

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U ovom trenutku u Hrvatskoj nedostaje 1200 liječnika specijalista. Najviše internista, općih kirurga te ginekologa.

Istodobno, na kraju prošlog mjeseca na Zavodu za zapošljavanje ukupno je bilo prijavljeno samo 214 liječnika, od kojih je samo 20 sa specijalizacijom i položenim stručnim ispitom, piše Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija Slika nije dostupna Sudjelovao u 190 operacija Lažnom kirurgu tri godine zatvora

U Krapinsko-zagorskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nema nijednog nezaposlenog liječnika, a u čak šest županija samo su po dva liječnika nezaposlena.

Riječju, situacija je više nego alarmantna, a posljedica je višegodišnja, moglo bi se reći, nebriga za obnavljanje liječničkog kadra, premalog broja specijalizacija, zabrane zapošljavanja u mandatu koalicijske vlade, premalog upisa na medicinske fakutete, bujanju farmaceutskih tvrtki, neplaćanju pripravnničkog staža i odlasku u inozemstvo. Primjerice, na američki ispit u Beču nedavno se javilo čak 180 liječnika iz Hrvatske. 

Međutim, situacija nije zabrinjavajuća samo kad je riječ o liječnicima, već je sličan problem i sa stomatolozima, inženjerima medicinske biokemije, farmaceutima, odnosno općenito medicinskim kadrovima. Da bi se barem ugasio požar, Ministarstvo zdravstva od početka ove godine svim zdravstvenim djelatnicima plaća staž iz državnog proračuna. Ukupno će se za to potrošiti 90 milijuna kuna.

U Ministarstvu vjeruju da će se na taj način ipak zaustaviti odljev liječnika i stomatologa iz zdravstvenog sustava. Tome će pripomoći i povećani broj specijalizacija. U protekle tri i pol godine ukupno je odobreno 2756 specijalizacija ili 25 posto više nego četiri godine ranije. Država plaća dodatne specijalizacije pedijatrima i ginekolozima koji će raditi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, čime će se dosadašnji manjak ipak smanjiti.

Naime, protekle tri godine godišnje se odobrava više od 700 specijalizacija, a primjerice 2000., 2001. i 2002. godine odobravano je samo tristotinjak specijalizacija godišnje. Rezulatat te stagnacije u obrazovanju liječnika je činjenica da Hrvatska ima najstarije specijaliste u Europi kojima je u prosjeku oko 57 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene