Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ivo Sanader

'Hrvatskoj i Srbiji ne treba nitko treći'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je u razgovoru za agenciju Tanjug kako je njegov posjet Beogradu važan zbog obnove dijaloga Hrvatske i Srbije i jačanja svijesti da su odnosi dviju zemalja temelj stabilnosti u regiji.

Vlade Hrvatske i Srbije u izravnim razgovorima trebaju riješavati svoja otvorena pitanja te im za to, uza sve uvažavanje i poštovanje prijatelja iz Europe, ne treba nitko treći, rekao je Sanader toj agenciji. Pitanje međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu hrvatski premijer ocijenio je teškim, navodeći da na njega ne treba paušalno davati odgovor, već da je za takva pitanja potrebno vrijeme te da ih treba rješavati postepeno, navodi Tanjug.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

Naprije rješavanje lakših problema

Sanader je rekao kako nije dobro što se uoči njegova dolaska u Beograd stvorilo ozračje da će to pitanje biti riješeno, kao i još neka otvorena pitanja između dviju zemalja. 'Mi ćemo rješavati pitanje po pitanje. Najprije ona lakša. Tako rade mudri političari u svijetu, pa tako trebamo i mi', rekao je Sanader. Govoreći o problemu povratka izbjeglih hrvatskih Srba, Sanader je kazao da je to pitanje riješeno u političkom smislu te da još ima problema u konkretnoj realizaciji te da treba stvoriti i uvjete za povratak, prije svega osigurati radna mjesta.

Dodao je da je jedan od problema zaostalih iz rata i problem nestalih osoba te da u Hrvatskoj još oko tisuću i sto obitelji traži svoje najmilije i da im se mora reći istina, kao i Srbima koji žive u Hrvatskoj. 'Uvijek, u svakoj situaciji, treba razgovarati. Imali smo tešku prošlost, ali želimo graditi drukčiju budućnost i to je ono što karakterizira ovu generaciju političara', rekao je Sanader. Podsjetivši na odnose Francuske i Njemačke koje su, kako je rekao, stoljećima ratovale, a njihova suradnja danas je temelj Europske unije i okosnica europskih integracija, hrvatski premijer izrazio je uvjerenost da na jugoistoku Europe 'sutra to mogu i moraju biti Hrvatska i Srbija'.

Ne želi gubiti vrijeme razmišljajući o prošlosti

Sanader je istaknuo da sebi neće dopustiti luksuz da kao premijer i odgovoran političar gubi vrijeme razmišljajući o prošlosti Sanader je istaknuo da sebi neće dopustiti luksuz da kao premijer i odgovoran političar gubi vrijeme razmišljajući o prošlosti, jer ga, kako je rekao, zanima što može napraviti za Hrvatsku i njezine građane. Upitan je li realno moguće da Hrvatska ustupi Srbiji dokumentaciju koju je neophodno prevesti u procesu europskih integracija, premijer Sanader odgovorio je potvrdno, rekavši da je o tome razgovarao s predstavnicima srbijanskog državnog vrha, ali i o tome što bi Hrvatska mogla dobiti zauzvrat od svojih partnera.

'To je nas dosta stajalo i nisam za to da sve zemlje koje razumiju hrvatski jezik i koje to mogu jednostavno prevesti, plaćaju isti trošak. Idemo taj put skratiti, ali danas u svijetu vrijedi načelo međusobne pomoći, odnosno reciprociteta', rekao je Sanader. Sanader je, govoreći o gospodarskoj suradnji dviju zemalja kazao da ne bi smjelo biti prepreka plasmanu srbijanske robe na hrvatskome tržištu i da bi hrvatski ili srpski proizvodi, ako su dobre kvalitete, prije nego što osvoje zapadnoeuropsko tržište trebali biti pristupačni kupcima u objema državama.

'Koalicija HDZ SDSS funkcionira'

Pritužbe srbijanskih poduzetnika da imaju problem s plasmanom robe u hrvatskim trgovinskim lancima bile su, po riječima Sanadera, jedan od razloga što je u službeni posjet Beogradu krajem prošlog tjedna poveo, kako je rekao, vrlo jako izaslanstvo predvođeno potpredsjednikom vlade Damirom Polančecom, kao i vodeće ljude INE, JANAF-a, HEP-a, Diokija i PLINACRO-a, koji već imaju razvijenu suradnju sa partnerima u Srbiji. Sanader je ocijenio da koalicija Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) funkcionira jer je objema strankama zajednička borba za bolji život građana, bez obzira koje su nacionalnosti.

Sanader je kazao da će, kao čovjek koji je hrvatskoj javnosti otvoreno ukazao da su parole na sportskim natjecanjima i nogometnim utakmicama poput 'Ubij Srbina' neprihvatljive, i ubuduće ne samo voditi takvu politiku, već da će to biti i njegov životni kredo. 'Ja u drugome i drugačijem ne vidim opasnost, vidim šansu. I to je nešto što sam pokušao implementirati i u politiku HDZ-a i hrvatske vlade', rekao je premijer.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene