Ove godine uvest ćemo oko dvije tisuće građevinskih radnika. U Hrvatskoj ih nema dovoljno.


Građevinski sektor se nakon krize počeo polako oporavljati pa je u prvih 11 mjeseci zabilježen rast građevinskih aktivnosti za 2,9 posto. U graditeljskoj struci radi 88 tisuća radnika, ali ih nedostaje još 4 tisuće, pa Hrvatska ove godine planira uvoz 2080 radnika.

Vezani članci Indijci u Podravini (Foto: ePodravina.hr/Ivan Balija) - 5 Trideset Indijaca pronašlo posao i novi dom u Podravini: "Želio sam pokazati svoje vještine, došao sam zaraditi" Darko Horvat (Foto: Dnevnik.hr) Cappelli potvrdio: "Vlada će na sutrašnjoj sjednici povećati kvotu radnika koliko je poduzetnicima potrebno "

Prema podacima Sindikata graditeljstva Hrvatske, prosječna plaća kvalificiranog građevinskog radnika u prosjeku iznosi 4600 kuna. Dakle, značajno niže od hrvatske prosječne plaće. A to je izazvalo lančanu reakciju. Većina zbog toga odlazi u Njemačku, gdje oni koji rade tamo, tvrde da je građevincima plaća u prosjeku 2000 eura.

Kakvo stanje na domaćem tržištu, takav i odaziv mladih ljudi u strukovne škole. Ove se godine u 1. razred u cijeloj Hrvatskoj upisalo svega 29 budućih zidara.

"Strukovno obrazovanje nije usklađeno s tržištem rada i to vam svi ponavljaju. A nitko nije rekao - pa dajmo, idemo da vidimo što možemo napraviti da stvarno riješimo taj problem", ističe Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar.

Dok se ne riješi, čini se da će Hrvatska morati i dalje uvoziti radnike iz zemalja koje imaju još lošiji standard.