Hrvatsko pravosuđe prema učinkovitosti u rješavanju sudskih predmeta je među 4 najniže rangirana u Europi.


Svake godine na sudove stigne milijun novih predmeta, a ne uspiju se riješiti ni oni zaostali, od kojih su neki stari nekoliko desteljeća. Pronašli smo slučaj koji traje već 21 godinu!

Vezani članci Radovan Dobronić Od Don Quijotea do svjetskog čuda: Oporba nije štedjela komplimente na račun Dobronića, a on kritike o aktualnom stanju u pravosuđu Andrej Plenković HND se požalio na Plenkovića pučkoj pravobraniteljici: Premijer prijeti novinarima

Darko Majić iz Zagreba lista sudske dokumente koje skuplja već 21 godinu. Čekanje na presudu u sudskom sporu zbog radničkih prava pretvorilo mu se u životni problem. "Jako je utjecalo na zdravlje jer živci, koliko god se vi savladavali, koliko god se vi sve skupa, to vas definitivno iznutra izjeda, ja sam postao šećeraš", kaže on.

Tri slučaja stara više od 20 godina leže na šibenskom Općinskom sudu, gdje je ukupno 12 tisuća neriješenih predmeta. "Ja bi rekla da je u naravi naših ljudi da se parniče, nego mirnim putem rješavaju probleme", smatra Iris Živković, predsjednica Općinskog suda u Šibeniku.

Ipak, da bi srušio predrasude, šibenski je sud, povodom Europskog dana pravosuđa, otvorio vrata građanima. Prvi su ga put mogli slobodno razgledati. Kritika na račun hrvatskog pravosuđa ne nedostaje.

U Hrvatskoj je trenutačno 490 tisuća neriješenih predmeta. Vrijeme rješavanja najduže je na drugostupanjskim sudovima. Na Vrhovnom 867, a Visokom trgovačkom 774 dana. Svake godine hrvatski sudovi bilježe priljev od milijun novih predmeta.

No, bijes zbog pravosudne sporosti, čini se, jedino bi mogla ublažiti temeljita i učinkovita reforma. Toliko najavljivana, ali nikad dočekana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju