Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) za ovo su Valentinovo pripremili dar - "fuzijsko srce" u koje se oblikovala čestica prašine s volframske pločice s donjega dijela fuzijskog reaktora JET (Joint European Torus).


Fuzijsko srce 'uhvatili' su znanstvenici dr. Stjepko Fazinić, Ivan Sudić i dr. Tonči Tadić s Instituta Ruđer Bošković (IRB) te prof. dr. Per Petersson, s Kraljevskog instituta za tehnologiju (KTH) u Stockholmu, izvijestio je IRB.

Vezani članci Požar u Černobilu Vlasti tvrde da je ugašen požar oko černobilske elektrane, stručnjaci kažu: "Nije bilo mjesta panici" Slika nije dostupna Tonči Tadić pojasnio kako Sjeverna Koreja proizvodi plutonij: "Na isti način kao što je to htio Adolf Hitler"

Čestica je velika 120 do 100 mikrometara i izrađena je uglavnom od volframa, nikla, kroma, molibdena i željeza, te berilija, aluminija, bakra i natrija u tragovima. Kako se objašnjava, fuzijsko srce rezultat je analize prašine s JET-a korištenjem tehnologije ionskih mikrosnopova, a primjenom PIXE i NRA metoda u Laboratoriju za ionske snopove IRB-a.

Joint European Torus, poznatiji pod skraćenicom JET, trenutačno je najveći tokamak (stroj za proizvodnju toroidalnoga magnetskog polja za razgraničenje plazme i jedan od najviše istraživanih kandidata za proizvodnju kontrolirane termonuklearne fuzijske energije na svijetu). Taj tokamak smješten je u Centru za fuzijsku energiju u Culhamu u Oxfordshireu i po svojoj fizici i dizajnu zapravo je 'mali ITER'.

Kao zajedničko ulaganje, JET koristi više od 40 europskih laboratorija. Podsjeća se da svim europskim istraživačkim aktivnostima u području fuzije u ime Euratoma, upravlja Europski konzorcij za razvoj energije fuzije – EUROfusion. Taj konzorcij pruža radnu platformu za iskorištavanje JET-a na učinkovit i fokusiran način. Kao rezultat toga više od 350 znanstvenika i inženjera iz cijele Europe doprinose JET programu.

EUROfusion konzorcij okuplja 27 europskih zemalja kojima će na raspolaganju biti čak 850 milijuna eura za razdoblje od 2014. do 2018. godine, a skoro polovica iznosa dolazi iz OBZOR 2020 programa.

Ističe se kako je, zahvaljujući IRB-u te znanstvenicima okupljenima u sklopu Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU), Hrvatska je jedna od zemalja članica ove trenutno najveće europske istraživačke organizacije i projektu izgradnje termonuklearnog eksperimentalnog reaktora ITER koji će omogućiti testiranje cijelog niza tehnologija potrebnih za rad fuzijske elektrane.

Ovaj najveći fuzijski reaktor, težak čak 13 milijardi eura, gradi se u Cadaracheu u Francuskoj na lokaciji veličine čak 60 nogometnih igrališta, a oko 2,5 milijuna kubičnih metara zemlje iskopano je kako bi se stvorio prostor za tokamak ITER i prateće objekte. Jedan od najvećih svjetskih znanstvenih eksperimenata osmišljen je kako bi znanstvenici po prvi put u povijesti dobili tzv. samogoruću fuzijsku plazmu, doslovno komad Sunca na Zemlji, koji će isijavati 10 puta veću snagu fuzije od uložene snage.

Hrvatski znanstvenici okupljeni oko Hrvatske fuzijske istraživačke jedinice (CRU) s Instituta Ruđer Bošković, Instituta za fiziku i splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) sudjeluju u pet radnih paketa ovog fuzijskog OBZOR 2020 projekta.

CRU je osnovan 2013. godine sa sjedištem na IRB-a, koordinator mu je dr. Tonči Tadić, a ima tri ključna cilja. Kako se navodi, prvi cilj je povezati domaće znanstvenike iskusne u razvoju tehnologija i istraživanjima koji su potrebni za ITER, te povezati ih s europskim kolegama u Konzorciju EuroFusion. Drugi cilj je kroz niz planiranih aktivnosti, informirati i povezati domaće tvrtke radi formiranja interesnih skupina i zajedničkoga nastupa prema europskim natječajima za izgradnju i opremanje ITER-a. Treći cilj je pak povećati domaća ulaganja u istraživanja u području fuzije, kao i zanimanje studenata i doktoranda za ovu tematiku. (Hina)