Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obaranje rekorda

Hrvatski turizam obara sve rekorde! Stigle brojke za prvih osam mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rovinj, Split, Zagreb...iza hrvatskih gradova uspješnih je osam turističkih mjeseci.

Hrvatski turizam obara sve rekorde! Stigle su brojke za kolovoz i prvih osam mjeseci ove godine!  Sva odredišta su u plusu, a turistička sezona najbolja je dosad po broju dolazaka i noćenja.

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Doživljaji u Istri (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Doživljaji turista Doznajte što privlači turiste: Istra jedno od najposjećenijih odredišta u Hrvatskoj

Rekorder po broju noćenja u kolovozu je Istra, slijedi Grad Zagreb sa 17 % noćenja više nego lani, te Splitsko - dalmatinska županija s porastom od 7 cijelih 6 %. U razdoblju od siječnja do kolovoza također je najbolja Istra, Grad Zagreb ima 13 %, a Splitsko-dalmatinska županija 9 posto više noćenja. Omiljene pak, destinacije turista su Rovinj, Poreč, Medulin, Umag i Dubrovnik.

Besprijekorna ljepota krajolika, odlična usluga i raznolika turistička ponuda - sasvim dovoljno da Poreč ponese titulu jedne od najpoželjnijih destinacija na Jadranu. Gosti, na obližnjem otoku Sveti Nikola - oduševljeni.

Hrvatska destinacija u koju je stiglo - MILIJUN KUNA

Svoje mjesto pod suncem ima i Rovinj. Tjedan dana ranije nego lani očekuje se 3 milijunto noćenje. U ovom biseru Istre trenutačno boravi više od 22 tisuće gostiju.

Uz istarski kvartet - Rovinj, Poreč, Medulin i Umag, u društvo najpoželjnijih odredišta ove godine već tradicionalno ulazi i Dubrovnik.

Među jadranske adute ugurao se Grad Zagreb. Nakon Istre, ostvaruje najviše noćenja, a gosti, poput Pabla, odsjedaju uglavnom dva do tri dana.

'Mnogi turisti na putu prema moru ili prema istočnim ili južnim dijelovima Europe zastanu na jedan dan u Zagrebu i u biti Zagreb najviše živi od takvih turista', rekla nam je vlasnica smještajnog objekta Danijela Čavlović.

Nekad najpoželjnija turistička odredišta danas su pravo ruglo

A put iz Zagreba često vodi u Splitsko - dalmatinsku županiju. Samo grad Split u kolovozu bilježi 15 % više dolazaka i 21 % više noćenja.

'Moderni gosti su zahtjevni, traže puno više za novac koji utroše u destinaciju, a pokazalo se da je Split upravo u mogućnosti sve te njihove iznimne zahtjeve i zadovoljiti', objašnjava Alijana Vukšić, direktorica TZ Grada Splita.

Zadovoljila je, čini se, i kompletna turistička sezona.

Ministar o sezoni

Iz rekordne Istre, u rekordni Zagreb stigao je ministar turizma s kojim je kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice razgovarao Vjekoslav Đaić. Ono što sve zanima je hoće li turizam spasiti rupe u proračunu?

Ministre, koliko ćemo biti u plusu, što kažu rezultati do sada?

U plusu ćemo biti solidnih iznad pet posto. To ćemo još točnije saznati u ponedjeljak, budući da je u ponedjeljak prvi radni dan kada imamo i imat ćemo sve podatke, kompletne o čitavoj Republici Hrvatskoj.

Ovo što do sad imate - jeste zadovoljni?

Više nego zadovoljan. Indikatori su jako, jako dobri. Dakle govorimo o Splitsko-dalmatinskoj županiji koja je druga po veličini županija u turističkom smislu i ona bilježi porast noćenja od čak devet posto. Za prvih osam mjeseci Istarska županija gdje se registrira trećina turističkog prometa RH ima porast isto tako pet i pol posto. Sve su to odlični indikatori.

Odlični indikatori za dobru zaradu - Što očekujete na kraju sezone?

Apsolutno, očekujemo osmicu ove strane komponente, dakle osam milijarde eura prihoda, inozemnog prihoda što će nas daleko, daleko izdignuti iznad rekordne 2008. godine.

Uskoro ćete lansirati novi slogan 'Croatia, full of life' (Hrvatska, puna života), hoćemo li dogodine biti 'full of tourists' (puni turista)?

Sigurno, već i ove godine jesmo kao rezultat svih onih promjena, restrukturiranja, reorganizacije koje smo proveli. A 'Full of life' samo bi trebao Hrvatsku istaknuti kao jednu posebnu destinaciju sa svim svojim atributima, raznolikošću i odmah početkom mjeseca listopada krećemo s 'Full of life' po svim osnovama, i u promociji i vezivanju za proizvode i sve ono ostalo što je time predviđeno.

Kažete treba nas istaknuti kao destinaciju, hoće li nas možda istaknuti i niži PDV, je li se nešto na tome radi?

Svakako, vrlo intenzivno razgovaram i s kolegom Lalovcem i sagledavamo sada, pogotovo kada se rade novi proračuni, da bi negdje za neku od narednih godina stavili u projekciju proračuna, dakle vjerojatno 2017. ili 2018. godina. Smatramo da je sad konsolidiran proračun RH, da trebamo jače još dati zamaha investicijama i mislim da je sad pravo vrijeme, pogotovo nakon ovakve turističke godine, da i to poduzmemo.

Vratili biste ga na 10 posto ili bi se spuštao još dolje?

PDV na smještaj i na ugostiteljstvo je u grupi proizvoda i usluga koje imaju 13 posto, mi smo jako rigidni i u principu ova vlada nije htjela turizmu podignut proizvod, međutim ova međustopa obuhvaća jedan širi krug proizvoda i usluga koje su itekako bitne za proračun.

Ove godine je bilo dosta vrijednih investicija u turizmu, otvorilo se dosta velikih hotela, međutim imamo i onu drugu stranu medalje, primjerice Kupare, Češka vila na Visu. Vi kad ste postali ministar, pet dana nakon mandata u prvom intervjuu ste mi rekli da postoje zainteresirani ulagači za Kupare. Međutim, gdje je zapelo - od toga je prošlo dvije i pol godine?

Kupari su isto tako otvoren natječaj. Kad se ova vlada uhvatila Kupara slovio je kao gotov projekt, a da time nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi, nisu bile upisane i kreirane zemljišne knjige, nije bilo ucrtano u katastar. Mi smo sve to napravili, paralelno smo raspisali prvi poziv, drugi poziv dodali smo investitorima, na traženje investitora još 45 dana. Znači onaj prvi rok je bio 25. kolovoza, plus 45 dana, imat ćemo na stolu obvezujuće ponude od strane investitora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene