Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loša prehrana

Hrvatski školarci na sedmom mjestu po debljini!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije trećine školaraca prije će pojesti slatkiš nego jabuku ili bananu. Loše prehrambene navike naše su učenike smjestile na sedmo mjesto po pretilosti.

Ministarstvo zdravlja u škole uvodi zdrave jelovnike kojih će se škole morati pridržavati, kako bi se promijenile loše prehrambene navike hrvatskih školaraca, koje uzrokuju pretilost.

Pročitajte i ovo Problem pretilosti - 2 Zabrinjavajući podaci Svako treće dijete prekomjerne je tjelesne težine: Ako Hrvatska nešto ne poduzme, očekivani životni vijek djece znatno će se skratiti Ilustracija Ništa se nije promijenilo Hrvati ponovno ruše negativne rekorde: Najdeblja smo nacija u Europi

U kući, u školi, u parku. Mariji je jabuka uvijek pri ruci. Spada u jednu trećinu školaraca koji biraju voće prije slatkiša. 'Jedem dosta voća, mama nareže i stavi na stol, pa svi jedemo', kaže Marija.

>> Od čega se djeca debljaju?

Za održavanje zdravih navika brine se i Marijin tata. A ključ zdrave prehrane je raznovrsnost. Istraživanje je pokazalo da su prehrambene navike školaraca jako loše. 15 posto uopće ne doručkuje, 30 posto redovito pije slatka pića.

'Oni koji piju slatka pića za žeđ, imaju veće šanse da budu debeli od onih koji piju vodu', rekla je Ivana Pavić Šimetin, specijalistica školske medicine.

Hrvatski školarci na sedmom su mjestu po debljini. Jedan od načina borbe je u završnoj fazi izrade, a zove se pravilna piramida prehrane. Cilj je ujednačiti prehranu u svim osnovnim školama, koje će se morati pridržavati jelovnika.

Nakon završetka izrade programa zdravih jelovnika, škole će dobiti brošure i upute. Prilagodba škola, ali i školaraca ne ide preko noći, a za promjenu nezdravih navika veliku ulogu moraju odigrati i roditelji.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene