Obavijesti Pretražite Navigacija
Nadaju se i većoj

Hrvatski seljački savez traži zaštitnu cijenu pšenice 1,20 kn

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski seljački savez traži da država odredi zaštitnu cijenu pšenice 1,20 kn, ali se svakako nadaju da će cijena biti i veća od tog iznosa, istaknuo je u Bjelovaru na konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Mijo Latin.

Argumentirali su to izračunom Agronomskog fakulteta prema kojem je proizvodna cijena pšenice uz 5 tona prinosa po hektaru 1,10 kn do 1,20 kn. Ako država ne odredi zaštitnu cijenu pšenice uzimamo si kao demokratsko pravo da izađemo na prosvjede, kazao je Mijo Latin.

Pročitajte i ovo Ilustracija Svađa u Zadru Za vožnju od šest kilometara taksist tražio 100 eura, čovjek odbio platiti: "Zovite policiju, a ja ću pričekati" Slika nije dostupna Hrvatski seljački savez traži veći poticaj za kukuruz

Rekao je kako je žetva krenula, a cijena se još ne zna. Kazao je da su do sada održali jedan sastanak s otkupljivačima koji su rekli da im pšenica ne treba. Zaliha od prošle godine je nekih 176 tisuća tona, a potrebe Hrvatske su od 550 do 600 000 tona. Ako im ne treba pšenica onda tu razliku od nekih 400 tisuća tona valjda planiraju uvesti, rekao je predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza .

Kada je riječ o zaštitnoj cijeni rekao je da za to postoji mogućnost tržne intervencije. Prema podacima Zavoda za sjemenarstvo kod nas je posijano 140 tisuća hektara uz urod od 5 t po hektaru što je 740 tisuća tona. Ispada da će Hrvatska ove godine imati viška što ne odgovara stvarnom stanju jer će zbog elementarnih nepogoda podbaciti, takvo je barem stanje s ječmom za sada, rekao je.

Spomenuo je i prijedlog novog Zakona o potporama u poljoprivredi gdje smatra da su oštećeni stočari jer je za krave dojilje predloženo 1170 kuna, a oni će amandmanom tražiti da bude 2000 kn. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene