Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatski sabor neće biti usko grlo u približavanju Hrvatske EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić nakon susreta s članovima nevladine udruge GONG, upitan hoće li Sabor stići donijeti sve zakone vezane uz proces približavanja Europskoj uniji (EU), izjavio je da Sabor neće biti usko grlo u tom procesu.

"Treba izabrati Nacionalni odbor koji će pratiti sve aktivnosti koje Vlada i pregovarači imaju prema pojedinim poglavljima pregovora s EU. Slažem se da je došlo do zastoja, opravdanih, uslijed kampanje i formiranja vlade, ali Europa neće čekati na stavove Hrvatskoga sabora i hrvatske Vlade", odgovorio je Bebić na upit novinara hoće li se sve stići s obzirom na četiri mjeseca stanke u radu Sabora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Optimisti' pjevaju Operirali rak na grlu, pa osnovali zbor! Slika nije dostupna Novi 'okidač' bolesti Oralni seks povezan s porastom HPV-pozitivnih tumora oralne šupljine

Naime, potrebno je donijeti 111 zakona i još 350 podzakonskih akata vezanih uz usklađivanje zakonodavstva s EU.

Sjednica Hrvatskog sabora vjerojatno će biti 20. veljače, rekao je Bebić te dodao da je potrebno sve dobro pripremiti kako ne bi bilo primjedaba da se proračunski novac troši na neprimjeren način.

Na novinarski upit hoće li u ovom saborskom mandatu biti otvorenosti prema oporbenim zakonskim prijedlozima, Bebić je rekao da o odnosu političkih snaga ovisi što će se u Saboru prihvatiti, ali vjeruje da će u mnogim područjima suprotne strane naći konsenzus po pitanjima koja su od općeg hrvatskog interesa. "Nema smisla sporiti se oko nekih
bitnih stvari gdje nema racionalnih razloga osim 'vi ste tamo, mi
ovamo'", rekao je.

Bebić je rekao kako su područje zdravstvene reforme i sudstva od općeg interesa, te ne vidi razloga da se tu ne nađe zajednička
platforma. Očekuje da će se postići dogovor i oko promjene Ustava "jer se bez 102 zastupnika Ustav ne može promijeniti".

Govoreći o dva potpredsjednička saborska mjesta koja još nisu
dogovorena, a pripadaju oporbi, Bebić je rekao da je kao posrednik, "više kao katalizator, bez sudjelovanja u kemijskoj reakciji", kontaktirao s predstavnicima oporbenih stranaka i poticao ih da se nađu i razgovaraju, "jer je to uvijek bolje nego da treći arbitriraju i preglasavaju", te da očekuje dogovor.

"Za nas je prihvatljiv svaki prijedlog koji oni dogovore", rekao je
Bebić.

Bebić je dosadašnju suradnju s Udrugom GONG ocijenio vrlo dinamičnom i vrlo dobrom te je rekao kako nema razloga da se ona ne nastavi.

Govoreći o volonterima koji će biti uključeni u rad Sabora preko
Parlament programa, o čemu se danas razgovaralo, Bebić je rekao kako će se volontere kroz njihov rad u Saboru nastojati uključiti i u samu politiku da bi, kako je rekao, jednog dana eventualno postali i buduće zvijezde na hrvatskom političkom nebu.

Koordinatorica Parlament programa GONG-a Sandra Pernar novinarima je rekla kako Parlament program postoji od 2001. godine, a preko njega studenti završnih godina fakulteta volontiraju u Sabora i pomažu u njegovu radu. "Današnjim razgovorom počela se realizirati naša želje koja postoji od samog osnutka Programa da on postane dio aktivnosti Saborske službe", rekla je Pernar.

Zamjenik predsjednice Udruge GONG Dragan Zelić izrazio je
zadovoljstvo današnjim razgovorom o potencijalnim novim modelima suradnje, prvenstveno na daljnjoj otvorenosti Sabora. "Dobili smo podršku predsjednika Bebića da će svi naši prijedlozi biti razmatrani, da su otvoreni za suradnju i mi smo zadovoljni sastankom ", rekao je Zelić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene