Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Registrirana djelatnost

Hrvatski sabor donio Zakon o dadiljama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio s europskim propisima usklađen novi Zakon o dadiljama, po kojemu će se djelatnost dadilje moći registrirati kao obrt.

Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja.

Pročitajte i ovo Obrtništvo, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 1 uvedene promjene od 1. rujna Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati Povratak obrta unutar zidina Dubrovnika (Foto: Dnevnik.hr) Dopuna ponude unutar zidina Obrtnike zamijenili ugostitelji: Hoće li se tradicionalni zanati vratiti u staru jezgru Dubrovnika?

>> Sabor podržao Zakon o dadiljama

Otvaranje obrta je uvjetovano...

Poslove dadilje, koji se obavljaju u okviru registrirane djelatnosti, obavljat će osoba koja ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje, a obavlja ih kao obrtnik odnosno kao zaposlenik obrta.

Djelatnost dadilje obrtnik može obavljati ako je upisan u obrtni registar s registriranom djelatnošću dadilje i imenik dadilja, te ima poslovni ili stambeni prostor i opremu koja ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje (taj uvjet ne mora biti ispunjen ako će se djelatnost dadilje obavljati u stambenom prostoru roditelja).

Zakon propisuje da dadilja može biti osoba koja je poslovno sposobna, ima prebivalište, odnosno odobren boravak u Hrvatskoj, ima opću zdravstvenu sposobnost za rad koju dokazuje potvrdom ovlaštene zdravstvene ustanove ili specijalista medicine rada u privatnoj praksi, nije pravomoćno osuđena te se protiv nje ne vodi kazneni postupak.

>> Dadilje imaju rok od godinu dana da se registriraju kao obrtnici

Dadilja ne može biti osoba koja ima izrečenu sigurnosnu ili zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom nadležnog tijela dok ta mjera traje, izrečenu mjeru za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, te izrečenu prekršajno pravnu sankciju za nasilje u obitelji.

Izmjena zakona: Poljanec pripojen Ludbregu

Na prijedlog SDP-ova zastupnika Marija Habeka jednoglasno je izmijenjen Zakon o područjima županija, gradova i općina, kojim je naselje Poljanec izdvojeno iz općine Martinec i pripojenu gradu Ludbregu.

Izmjene istog Zakona koje su predložili Odbor za lokalnu i područnu samoupravu te SDP-ova zastupnica i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, upućene su u drugo čitanje.

Izmijenjen je i Zakon o zaštiti životinja, te Zakon o državnim službenicima.

Zastupnici su prihvatili Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiranja za 2011. godinu te Posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, dok su Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tek primili na znanje.

Dnevni red 7. sjednice dopunili su sa 17 novih točaka, među njima i prijedlogom za iskazivanje povjerenja Darku Lorencinu kao novom ministru turizma, Odlukom o povlačenju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni, te prijedlogom novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak. Predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je da bi Sabor u petak, 20. ožujka trebao zaključiti 7. sjednicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene