Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski sabor danas je jednoglasno donio s europskim propisima usklađen novi Zakon o dadiljama, po kojemu će se djelatnost dadilje moći registrirati kao obrt.


Djelatnost dadilje obuhvaća čuvanje, brigu i skrb za djecu u dobi do 14 godina života, u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilje ili u stambenom prostoru roditelja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ako on ikad umre, ako se to ipak dogodi, onda se više neće baviti politikom' Slika nije dostupna DOK ZAKON ČEKA OCJENU USTAVNOSTI Neizvjesna sudbina 300.000 ljudi

>> Sabor podržao Zakon o dadiljama

Otvaranje obrta je uvjetovano...

Poslove dadilje, koji se obavljaju u okviru registrirane djelatnosti, obavljat će osoba koja ispunjava osobne i stručne uvjete za obavljanje poslova dadilje, a obavlja ih kao obrtnik odnosno kao zaposlenik obrta.

Djelatnost dadilje obrtnik može obavljati ako je upisan u obrtni registar s registriranom djelatnošću dadilje i imenik dadilja, te ima poslovni ili stambeni prostor i opremu koja ispunjava uvjete za obavljanje djelatnosti dadilje (taj uvjet ne mora biti ispunjen ako će se djelatnost dadilje obavljati u stambenom prostoru roditelja).

Zakon propisuje da dadilja može biti osoba koja je poslovno sposobna, ima prebivalište, odnosno odobren boravak u Hrvatskoj, ima opću zdravstvenu sposobnost za rad koju dokazuje potvrdom ovlaštene zdravstvene ustanove ili specijalista medicine rada u privatnoj praksi, nije pravomoćno osuđena te se protiv nje ne vodi kazneni postupak.

>> Dadilje imaju rok od godinu dana da se registriraju kao obrtnici

Dadilja ne može biti osoba koja ima izrečenu sigurnosnu ili zaštitnu mjeru zabrane obavljanja djelatnosti pravomoćnom sudskom presudom, rješenjem o prekršaju ili odlukom nadležnog tijela dok ta mjera traje, izrečenu mjeru za zaštitu prava i dobrobiti djeteta, te izrečenu prekršajno pravnu sankciju za nasilje u obitelji.

Izmjena zakona: Poljanec pripojen Ludbregu

Na prijedlog SDP-ova zastupnika Marija Habeka jednoglasno je izmijenjen Zakon o područjima županija, gradova i općina, kojim je naselje Poljanec izdvojeno iz općine Martinec i pripojenu gradu Ludbregu.

Izmjene istog Zakona koje su predložili Odbor za lokalnu i područnu samoupravu te SDP-ova zastupnica i potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec, upućene su u drugo čitanje.

Izmijenjen je i Zakon o zaštiti životinja, te Zakon o državnim službenicima.

Zastupnici su prihvatili Izvješće o provedbi Plana humanitarnog razminiranja za 2011. godinu te Posebno izvješće pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, dok su Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje tek primili na znanje.

Dnevni red 7. sjednice dopunili su sa 17 novih točaka, među njima i prijedlogom za iskazivanje povjerenja Darku Lorencinu kao novom ministru turizma, Odlukom o povlačenju pripadnika hrvatskih Oružanih snaga iz UN-ove mirovne misije na Golanskoj visoravni, te prijedlogom novoga zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Sabor je zaključio ovotjedno zasjedanje, a sjednicu nastavlja u utorak. Predsjednik Sabora Josip Leko izvijestio je da bi Sabor u petak, 20. ožujka trebao zaključiti 7. sjednicu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook