Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europsko tržište

'Talijani sada s pravom strahuju od dolaska naših ribara'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na europsko tržište stiže i hrvatska riba - i to znatno svježija i kvalitetnija nego do sada. Pridonijelo je tomu ukidanje granica. Nema više silne papirologije koju je zahtijevao nekadašnji izvoz.

Noćašnji ulov svojih kočarica Nevio Uhoč je već otpremio na talijansko tržište. Za ono što mu je prije trebao gotovo cijeli dan, ulaskom hrvatske u Europsku Uniju sada obavi za manje od 4 sata. 'Ista je dostava robe kao da je vozite u Zagreb, Split ili je vozite u te zemlje europske Unije u kojoj smo mi sada', kaže Nevio.

Pročitajte i ovo Riba - 3 Loša vremenska prognoza Hoće li biti svježe ribe za blagdane? Prodavači upozoravaju: "Zadnji dan je velika gužva i dignu se cijene, valja kupiti ranije" Srdele - 2 Očigledna razlika Mnogima omiljena jadranska riba smanjila se i izgubila na težini: "To traje već pet, šest godina. Ali što da vam kažem?"

Nema više veterinarske kontrole prije izvoza, niti prelazaka samo preko određenih graničnih prijelaza. Nema ni certifikata, špedicije, carinske kontrole te drugih dokumenata. Dovoljna je otpravnica i faktura što po kamionu znači uštedu i do 2000 kn.

>> Ribari traže vodootporne fiskalne blagajne!

Domaća riba u Italiju sada stiže brže pa je svježija i kvalitetnija, stoga ribari vjeruju da će njihov ulov napokon postati konkurentan.

'Talijanski ribari sada sa pravom strahuju od dolaska naših ribara sa boljim uvjetima. Mi ćemo se pojaviti sasvim sigurno i na njihovim veletržnicama i borit ćemo se u svakom slučaju da podignemo cijenu našoj ribi', kaže predsjednik Ceha za ribarstvo pri HOK-u
Vladan Bojić.

Osim bolje zarade ribarima se, ukidanjem granica, otvara mogućnost da svojim ulovom osvoje i neka nova, do sada, nedostižna tržišta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene