Obavijesti Video Pretražite Navigacija
posljedice potresa

Hrvatski prirodoslovni muzej teško stradao u potresu, poplava u MSU-u, teško oštećen i HAZU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jučerašnjem potresu u Zagrebu oštećene su i zgrade u kojima su smješteni muzeji.

Gornjogradska palača Amadeo, dom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, teško je stradao u snažnom potresu koji je jučer pogodio Zagreb. Muzej je pretrpio velika oštećenja na 1. i 2. katu zgrade, oštećen je stalni postav poznat generacijama posjetitelja kao i eksponati s aktualnih izložbi, priopćili su iz muzeja.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Ilustracija Materijalna šteta Prvi podaci o šteti od potresa u Crnoj Gori: ''Iz svakog sela u Goliji zovu me da su im popucale kuće, štale..."

"Vjerujemo da će značajna šteta koja je nastala biti uspješno sanirana uz pomoć Grada Zagreba, Ministarstva kulture i fondova Europske unije povodom rekonstrukcije i dogradnje same palače koja uskoro slijedi.
Solidarno i spremno za sve predstojeće poslove sanacije, restauracije i rekonstrukcije vjerujemo da će naša palača i fundus uskoro biti na raspolaganju brojnim budućim generacijama", piše u piopćenju.

Hrvatski državni arhiv prošao s manjim oštećenjima

Prema prvim procjenama Hrvatski državni arhiv (HDA), smješten u jednu od najljepših secesijskih zgrada na ovim prostorima, prošao je s manjim oštećenjima, no konačne posljedice bit će poznatije nakon što je pregledaju stručnjaci.

Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva Dinko Čutura rekao je kako je to prva zgrada napravljena od armiranog betona u Hrvatskoj, pa su prošli dobro, oštećenja imaju, ali ona nisu katastrofalna.

"U velikoj čitaonici je uglavnom sve uredu, otpali su manji komadići štukature što će sanirati naši restauratori, a u unutrašnjem dijelu i uredima je došlo do osipanja žbuke", rekao je Čutura za Hinu.

Dodao je kako zasad izgleda da nema pucanja, jedino je na južnoj strani kod sova došlo do pucanja fasade, no nada se da ono nije prešlo na konstrukciju.

Najavio je da će u utorak doći statičari i stručnjaci iz Ministarstva graditeljsva pa će se znati više.

Palača HAZU pretrpjela znatna oštećenja u potresu

Palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) pretrpjela je u potresu 22. ožujka znatna oštećenja, kao i zgrada Knjižnice HAZU, a u Gliptoteci su srušena postolja s umjetninama te su uništene mnoge skulpture i odljevi, izvijestili su u ponedjeljak iz HAZU-a.

Palača najviše hrvatske znanstvene i umjetničke institucije, na Trgu Nikole Šubića Zrinskog 11 u Zagrebu, pretrpjela je u potresu znatna oštećenja. Kako ističu iz Akademije, srušeno je nekoliko dimnjaka i oštećeno krovište, a u unutrašnjosti na svim etažama i u svim prostorijama palače brojne su zrakaste i ravne pukotine na zidovima i stropovima i otpala žbuka. Potres je srušio i nekoliko lustera i poprsja hrvatskih velikana u velikoj dvorani, među njima i poprsje prvog predsjednika Akademije Franje Račkog, rad Rudolfa Valdeca.

Potres u MSU izazvao poplavu u izložbenim prostorima

Iako će se egzaktni podaci o ukupnoj šteti znati tek nakon detaljnijih i stručnih izvida, zagrebački muzeji počinju popisivati štetu koju su pretrpjeli ni MSU u Novom Zagrebu nije pošteđen, gdje je potres uzrokovao poplavu.

Iz MSU-a su izvijestili da su se uslijed potresa aktivirali protupožarni sprinkleri koji su izazvali poplavu u izložbenim prostorijama, voda je oštetila stropove i podove te nanijela štetu nekoliko predmeta.

Umjetnine ugrožene od poplave su dislocirane i na njima su vidljive manje promjene.

Oštećeno je nekoliko skulptura uslijed podrhtavanja tla, no osim nekoliko pomicanja umjetnina u depoima, stanje je bez promjena.

U prizemlju Muzeja znatno je oštećen cigleni zid, kao i na više mjesta u prizemlju, MSU dućanu, podrumu, stubišnim vertikalama te u uredskom dijelu. Primijećeno je dodatno značajno slijeganje južnog platoa.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene