Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Strani mediji se raspisali o Hrvatskoj: Ustavni sud blokirao Milanoviću put za sastavljanje vlade, ali kad bi mu to uspjelo...

Nema ljudi

Hrvatski otoci vape za životom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stanovnike hrvatskih otoka i dalje muči težak život tijekom zimskih mjeseci. Loša povezanost s kopnom, skupoća i manjak radnih mjesta samo su dio svakodnevnih problema.

U Željkinom kafiću dotok vode tijekom zime ne predstavlja problem, ali zato zabrinjava manjak gostiju. '20 do 25 posto, možda čak i malo više, ovisi o mjesečnom ulovu', kaže konobarica Željka Vitlov. A posjetitelji, lokalni ribari, mogu potrošiti tek u skladu s ulovom u mrežama. No, posao im, kažu, nije isplativ kao nekad. 'Teška vremena su za ribare, još pogotovo kad je zima', kaže Romeo.

Pročitajte i ovo Otočje Orkney - 4 70 OTOKA Na sjeveru Europe sprema se odcjepljenje? ''Uskraćena su nam sredstva koja dobivaju druga područja'' Krčki most Život na otoku Bura dirigira, otočanima oduzeli note, ali čini se da stižu dobre vijesti: Što su nadležni dogovorili o Krčkome mostu?

Nije isto ni u trgovinama. Namirnice su za gotovo četvrtinu cijene skuplje nego na kopnu.'A skuplje je, mora biti skuplje. Prilično više nego u Zadru. Mi smo tu navikli', kaže trgovkinja Snježana Kraljev.

Otočani se žele naviknuti i na bolju budućnost. No, pomacima još nema traga. 'U proračunu za 2013. ide se opet sa redukcijama s linijama, to znači slabu povezanost. Ono osnovno, a to je medicinska pomoć, nema liječnika na otocima', kaže predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

>> FOTO Ovi su otoci na popustu, koji biste kupili?

Loši dani stigli su i za školu u Banju na Pašmanu. 'Škola je zatvorena, školska zgrada u biti prije nekih desetak godina. Poslije toga je bio vrtić i sada nakon 9, 10 godina zgrada je u derutnom i ruševnom stanju', kaže Jagoda Blagdanić.,

Iz dosadne svakodnevice želi izaći i Damir. No, njegov otočni sportski klub malo tko želi financirati. 'Trebalo bi hitno napraviti igralište, jer mi svake godine dajemo po 20 djece drugim klubovima, što je sramota', kaže Damir Korenov.

Pod tmurnim oblacima otoci i dalje vape za životom koji neće trajati samo 2 ljetna mjeseca.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene