Hrvatski otoci sve se više bore s gubitkom stanovništva i nezaustavljivim padom broja djece u školama. Postoje i otočne sredine koje natalitet pokušavaju spasiti visokim rodiljnim naknadama. Njima se pridružila i Općina Preko na Ugljanu, koja za bebe od ove godine daje i do 60 tisuća kuna.

Galerija Kako zaustaviti izumiranje otoka? (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Kako zaustaviti izumiranje otoka? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kako zaustaviti izumiranje otoka? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Kako zaustaviti izumiranje otoka? (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Noemi i Ante više nisu jedina djeca u jednoj obitelji s Ugljana. A uz treću bebu mami Tihani pripada i 30 tisuća kuna porodiljne naknade, što će joj kao otočnom roditelju itekako dobro doći.

Vezani članci Hitna pomoć na moru Život na otocima: Hrvatska napokon brzim brodicama uspostavlja hitnu medicinsku pomorsku službu Projekt koji tjera s otoka Ilovika - 4 ''Ukinuta nam je brodska linija, onemogućen prijevoz školske djece i medicinska skrb''

"Postoje trajektne linije koje su skupe, postoji grad koji je skup, u koji ne možete otići bez automobila i bilo što obaviti po pitanju papirologije i liječnika", rekla je Tihana Lončar Mazić.

A to je samo kap u moru otočnih problema, zbog kojih broj djece toliko opada da je stanje postalo kritično.

"Definitivno je da je broj umrlih veći od broja rođenih i da smo morali nešto napraviti da pokušamo ljude motivirati da se odluče na jedno dijete više", rekao je načelnik Preka Jure Brižić.

U Općini Preko od ove godine za prvo dijete daju sedam i pol, drugo 15, treće 30, a za četvrto i svako iduće 60 tisuća kuna.

Među otočnim općinama po visokim naknadama za bebe još se izdavajaju Vir, Blato na Korčuli i Bol na Braču. Samo u malim mjestima otoka Ugljana vidljivo je da je opstanak doveden u pitanje. Prosjek godina stanovništva je 70.

"Ovi mlađi nemaju nikakve perspektive. Nema posla i teško je", kazala je Dragica Milković iz Malog Lukorana. 

"Nemaš firme, nemaš posla, nemaš ničega i normalno da moraju ići", rekao je Đenko Marin iz Sutomišćice.

To je najvidljivije u otočnim školama. U Lukoranu je devet učenika u četiri razreda, svi u jednom odjeljenju.

"Ja sam došla prije 25 godina u ovu školu. Tada su bila dva odjeljenja, u svakom odjeljenju dva razreda. Bilo je u svakom odjeljenju 15 do 16 učenika", prisjeća se učiteljica Meri Telac.

Prema procjenama Otočnog sabora, broj djece na otocima u zadnjih je 20 godina pao za 40 posto. Uz veće porodiljne naknade, predlažu i niz ostalih mjera za mlade.

"Raznim stipendijama, davanjem nekretnina, stanova, da bi oni ostali na svom otoku. Prvo, kada govorimo za mlade ljude, to je brzi internet", rekao je predsjednik Otočnog sabora Denis Barić.

Država, s druge strane, velike nade polaže u novi Zakon o otocima, koji se očekuje sredinom godine. Ali i olakšice i poticaji teško će imati smisla bez temelja - a to je život. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju