Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kod 67-godišnjeg pacijenta transplantacija trenutno nije bila moguća, a obavit će je kroz pet mjeseci do godinu dana ako bude sve u redu.


Stručnjaci Klinike za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb prvi u Hrvatskoj ugradili su umjetno srce (Total artificial heart - TAH) 67-godišnjem bolesniku iz Rovinja, koji je bolovao od terminalnog zatajenja srca obaju srčanih komora, a nije bilo moguće obaviti transplantaciju srca zbog povišenog otpora u plućnoj cirkulaciji.

Vezani članci Ilustracija Hrvatski doktori izliječili trudnicu s komplikacijama vrlo rijetke bolesti: ''Ovakav slučaj nije viđen godinama'' Prvi put u RH: Pacijentu Nikši transplantirana pluća - 6 Nikšina nova pluća, prva transplantirana u Hrvatskoj, prodisala su: "Sada napokon, napokon mogu duboko udahnuti..."

Prvi hrvatski pacijent 'bez vlastitog srca', kojem je umjetno srce ugrađeno prije tjedan dana, dobro se oporavlja, a liječnici očekuju da će biti pušten na kućnu njegu mjesec dana nakon operativnog zahvata, gdje će čekati transplantaciju srca nakon oporavka plućne cirkulacije, izviješteno je iz KBC-a. Transplantacija će biti moguća, predviđaju liječnici, nakon šest mjeseci do godine dana.

Kardiokirurški dio tima za ugradnju umjetnog srca vodio je predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Bojan Biočina, kardiološki dio tima predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila Davor Miličić, a anesteziološki dio voditeljica Odjela za liječenje kardiokirurških bolesnika Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje Višnja Ivančan.

Čudom preživio: Muškarac je popio pet litara vina ili 10 litara piva?

Primjena TAH tehnologije, pri čemu se pacijentovo srce u potpunosti odstranjuje i biva zamijenjeno umjetnim srcem, daljnji je logičan korak u zdravstvenoj skrbi o pacijentima s terminalnim zatajenjem srca i kao takva predstavlja ravnopravnu opciju transplantaciji srca, koja za pacijenta više ne mora biti jedina opcija, izjavio je Hini Biočina.

Ugradnja umjetnog srca predstavlja daljnju evoluciju u razvoju cirkulacijske potpore srčanim bolesnicima nakon ECMO aparata te vanjskih i ugradbenih mehaničkih pumpi, u čemu je KBC Zagreb lider u Hrvatskoj i u regiji, dodao je Biočina.

Ugradnja umjetnog srca u slučaju 67-godišnjeg pacijenta, kaže Biočina, stajala je 100.000 eura, a financirana je iz transplantacijskog programa. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju