Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Vratite se ponosno kako i odlazite"

U misiju Resolute Support u Afganistan kreće 106 vojnika, među njima i pet žena

Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr)
Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Hrvatski kontingent putuje u FIL misiju u Afganistanu (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Iz Hrvatske je u petak u područje misije potpore miru RS (Resolute Support) ispraćen 9. hrvatski kontingent s ukupno 106 vojnika, od toga pet žena, a potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević tom je prigodom izrazio uvjerenje da će oni nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana te njihovu kulturu i običaje.

Iskoristite vrijeme provedeno u Afganistanu za razmjenu iskustva s našim partnerima, učite od njih, ali im i prenosite naša znanja, izgrađujte prijateljstva i promovirajte našu Domovinu u najboljem svijetlu, poručio je Krstičević vojnicima.

Pročitajte i ovo Ilustracija: Marko Prpic/PIXSELL Zašto su šutjeli? Incident u Afganistanu koji je MORH prešutio: "To nije bio napad na naše vojnike, nitko nije ozlijeđen" Vojnici odlaze u Afganistan (Foto: Dnevnik.hr) nema bojazni Hrvatski vojnici odlaze na mirovnu misiju u Afganistan: "Spremni smo, uvježbani smo profesionalci i idemo raditi svoj posao"

"Uvjeren sam i kako ćete nastaviti tradiciju humanosti i razumijevanja za žitelje Afganistana i njihovu kulturu i običaje. Upravo ta plemenitost hrvatskog vojnika je ono što nas čini prepoznatljivima", rekao je i pozvao vojnike da im u misiji, tijekom obavljanja zadaća, sigurnost bude uvijek na prvom mjestu, da paze na vlastitu i sigurnost svojih suboraca.

Iako njihova služba nosi dozu rizika, ministar je uvjeren da će, zbog dosadašnje obuke, hrvatski vojnici svladati sve izazove. "Obavite svoju dužnost časno i profesionalno i vratite se ponosno kako i odlazite", poručio je pripadnicima kontingenta.

U sklopu kontingenta je i 39 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, iz Crne Gore, Makedonije, Albanije te BiH.

Pripadnici Hrvatske vojske u Afganistanu su od 2003. godine, prvo kroz operaciju ISAF, a onda kroz NATO-vu misiju Resolute Support. U njoj je zaključno s 8. kontingentom sudjelovalo 838 pripadnika OSRH, od čega 50 žena.

Brigadir Dražen Ressler ocjenjuje misiju u Afganistanu kao jednu od najrizičnijih. "I dalje je Afganistan jedna od najrizičnijih naših misija i to moramo biti svjesni. Nema prostora slučajnosti, sve mora biti isplanirano, dogovoreno. Poštivati zakone i propise i nema problema, sa mnom je lako radit." Kaže Ressler.

Jedna od pet žena u misiji, Ivana Knezović, pripadnica 3. mehanizirane bojne "Pauci" podijelila je s nama da joj je teško ali da je sama željela sudjelovati u toj misiji i da se sama za nju i prijavila.

Satnica Andrea Lipovac iz pukovnije VP dodala je da njezina obitelj zna da je adrenalinskog duha i da voli nova iskustva te da su joj poručili da se pazi i da se vrati s misije.

Sudjelovanje u misiji, istaknuto je na ispraćaju, komplementarno je s ambicijom RH u izgradnji i održavanju vlastite međunarodne vjerodostojnosti i odgovornosti te pridonosi daljnjoj izgradnji političkog i vojnog kredibiliteta Hrvatske unutar NATO saveza.

 

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene