Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatski kapetani šokirani

VIDEO: Pogledajte 3D animaciju brodoloma talijanskog kruzera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok većina hrvatskih putnika s kruzera Costa Concordia čeka da im se slegnu dojmovi nakon nesreće, mnogo je nejasnoća, ali i pitanja oko eventualnog uzroka nesreće.

Zašto je luksuzni kruzer bio toliko blizu obale i kako nitko nije primijetio da je brod skrenuo čak 7 milja, pokušavaju odgonetnuti hrvatski kapetani koji pozorno prate situaciju u Italiji.

Pročitajte i ovo Eksplozija u hidroelektrani kod Bologne Užas kod Bologne VIDEO Eksplozija u talijanskoj hidroelektrani: Četvero radnika poginulo, za nekolicinom se još traga Slika nije dostupna Bizarno Vlasnici Costa Concordije: Preživjelima 30% popusta na krstarenja!

'To je za mene nobjašnjivo s obzirom da mi u Hrvatskoj imamo odličan kontrol sustava plovidbe. I mene ja zaista jako interesira kako talijanska sigurnosna plovidba nije prokontrolirala i upozorila zapovjednika da pravi grešku', rekao je Juraj Karničić, predsjednik Udruge pomorskih kapetana

Brod smije biti u blizini obale. Ali, ukoliko se želi privezati ili ploviti blizu zbog razgledavanja - mora ukrcati lokalnog iskusnog kapetana. Pilot je taj koji dobro poznaje morsko dno. I koji stiže gliserom, što je kod nas regulirano zakonom.

'Dakle, ako vi želite da brod prođe blizu zidina Dubrovnika, kolega to ne može napraviti bez da kolega iz Dubrovnika s njim ne napravi put da ne bi doveo sebe i brod u tu situaciju', kaže brodski pilot Marijan Tadić.

Zbog čega Talijani nisu koristili pilota, ostaje nejasno. Costa Concordia - brod koji su mnogi već prozvali talijanskom verzijom Titanika, svim putnicima morat će isplatiti odštetu. Jer, putovanje iz snova na plutajućem hramu - pretvorilo se u noćnu moru.

Podsjetimo, u nesreći je prema posljednjim informacijama poginulo šestero ljudi, a 60-ak ih je ozlijeđeno. Još se traga za njih 15. Tvrtka koja je vlasnik kruzera izdala je priopćenje da je kapetan broda pogrešno procijeniu situaciju.

>> EKSKLUZIVNO: Snimke s kruzera obitelji iz Čakovca

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene