Ivan iz Grabovca pakira svoje ekološko brašno. Pred njim je radni vikend na osječkoj tržnici. ''Prodam tako oko 30 kilograma, 20 kilograma, nekad imam naručeno po 10 kila'', kaže Ivan. Proizvodi i ekološke jabuke, te sok.
Proizvodnja ekološke hrane u Hrvatskoj raste, no potrošnja je još uvijek tri puta manja od EU prosjeka. ''Pa tako, mjesečno možda dva put - tri put, koliko mi dozvoli novčanik'', odgovara Desanka iz Osijeka na pitanje o tome koliko često kupuje ekološku hranu.
''Zaostajemo, ali vidljivost te ekološke proizvodnje i zdrave hrane iz godine u godinu je sve veća i veća i nije to ono što bi mi htjeli, ali na dobrom smo putu'', kaže Zlatko Alagić, eko proizvođač.
Za eko proizvode u Europskoj uniji najviše izdvajaju Danci - 227 eura po glavi stanovnika na godinu. U Hrvatskoj - tek 20 eura. Slikovitim rječnikom, priuštimo si litru soka od aronije i pola kilograma lješnjaka.
''S obzirom na standard - nisam zadovoljna jer ljudi da imaju veći standard bilo bi veća prodaja'', kaže Ana Bogadi, eko proizvođačica.
Uz nizak standard, kupce muči i nepovjerenje. ''Ljudi i zaziru zato što ne zna, nije siguran pa onda uvijek se boji je li kupio pravo ili ne'', kaže Branko iz Osijeka.
Da nepravilnosti postoje potvrđuje poljoprivredna inspekcija. U 206 nadzora pretprošle godine uzeto je 36 uzoraka - četiri nisu bila u skladu s pravilima, a sve je rezultiralo s 5 optužnih prijedloga. Proizvođači traže veće kontrole jer ekološki je proizvod samo onaj s certifikatom.
''Ne zna se razlika između prirodnog, ekološkog, super onog, super ovog i to stvara veliku konfuziju'', kazala je Ljiljana Olujić iz Eco rural neta.
No, najveća je konfuzija u lisnicama građana. Dok je hrvatski BDP po glavi stanovnika oko 85 tisuća kuna, danski iznosi - 370 tisuća.
Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.
Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr