Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sramotan napad u CZSS-u

Hrvatski ceh zaštitara osudio napad u Rijeci: ''Oni su vaši roditelji, susjedi. Oni su tihi heroji''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski ceh zaštitara – strukovna zaštitarska komora, u subotu je najoštrije osudila napad na zaštitarku na ulazu u Centar za socijalnu skrb u Rijeci, kao i sve češće brojne napade na zaštitare u obavljanju njihovih poslova.

Zaštitarka je napadnuta u četvrtak na ulazu u Centar za socijalnu skrb u Rijeci. Prema pisanju medija, nepoznati muškarac je oko 15 sati, pred kraj radnog vremena želio ući u Centar bez obrazloženja. Nakon što ga je zaštitarka upitala kod koga ide, udario ju je dvaput u rame i otišao. Ravnatelj riječkog Centra za socijalnu skrb Karlo Balenović za Dnedvnik.hr je kazao kako je napadač imao sunčane naočale i masku na licu pa ga je teško prepoznati, no policija provjerava snimke nadzornih kamera i provodi kriminalističko istraživanje.

"Najoštrije osuđujemo napad na zaštitarku u Rijeci, kao i sve učestalije brojne napade na zaštitare u obavljanju njihovih poslova", priopćio je Hrvatski ceh zaštitara i izrazio pijetet prema svim zaštitarima koji su smrtno stradali u obavljanju svoga plemenitog poziva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POLICIJA ISTRAŽUJE NAPAD Sramotni napad na zaštitarku riječkog Centra za socijalnu skrb: "Nije ga pustila da uđe, dvaput ju je udario"

Iz Ceha napominju kako se napadi na zaštitare događaju dok obavljaju zakonom propisane i dane javni ovlasti od strane države, u zaštiti osoba i imovine, javnih prostora i objekata države, financijskih institucija, trgovačkih centara.

Pozivaju sve nadležne institucije u Hrvatskoj da počnu djelovati proaktivno, da se napad na zaštitara tretira kao napad na osobu koja primjenjuje javne ovlasti države, a da se napadači primjereno sankcioniranju kako bi ih se odvratilo od ponavljanja istih djela.

Naglašavaju da više od 15.000 zaštitara odgovorno i požrtvovno svakodnevno 24 sata u smjenama po 12 sati obavljaju svoje poslove, najčešće za minimalnu plaću, a pritom su izloženi svakodnevnim stresnim situacijama u kojima moraju odmah djelovati.

Zaštitari su, poručuje Ceh, ljudi oko vas, oni su roditelji, vaši susjedi, prijatelji ili poznanici, oni su „tihi heroji“.

Zaštitari imaju Ceha

Iz Ceha podsjećaju da u današnjim uvjetima pandemije covida-19 zaštitari imaju i važnu ulogu u provedbi javne sigurnosti građana, i održavanja reda i mira u ugovornom opsegu na način da upozoravaju građane na propisani socijalni razmak, uporabu dezinfekcijskih sredstava, kontrole covid potvrda, uporabu zaštitnih maski i pridržavanja drugih higijensko zaštitnih mjera.

Hrvatski ceh zaštitara poziva sve da u ovo blagdansko vrijeme i tijekom posebnih uvjeta covid-19 pandemije, pokažu razumijevanje i strpljenje prema zaštitarima kada obavljaju svoje poslove.

"Pozivamo vas na dijalog, izbjegavanje verbalnih sukobljavanja i napada na zaštitare koji obavljaju svoje poslove", poručio je Ceh zaštitara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene