Vrlo je gust promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka te je kolona pred graničnim prijelazom Bajakovo duga oko jedan kilometar i čeka se oko sat vremena, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK). Pred nama su tri vikenda koje će obilježiti velike gužve i česti zastoji na našim prometnicama.


Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi. Tijekom dana očekuje se pojačan promet na cestama u smjeru mora, prilazima turističkim središtima duž obale, u trajektnim lukama i pristaništima, te na pojedinim graničnim prijelazima.

Preporuke HAK-a - kada je najbolje krenuti na put

Vezani članci Zagreb: Velike gužve na naplatnim kućicama Lučko u oba smjera (Foto: Marin Tironi/PIXSELL) Pojačan promet: Na pojedinim prometnicama kilometarske kolone Gužve na prometnicama (Dnevnik.hr) Pred nama je produženi vikend: Naoružajte se strpljenjem, pojačan promet na cestama, graničnim prijelazima i lukama

"S obzirom da tijekom cijelog vikenda očekujemo gužve i zatoje, potrebno je dobro pratiti prometnu situaciju tijekom vikenda. Oni koji mogu neka putuju noću, to je svakako preporuka, jer gužve očekujemo cijeli vikend. U subotu već od ranih jutarnjih sati očekujemo vrlo gust promet na svim cestama, a osobito na autocestama u smjeru mora. Treba spomenuti i zagrebačku obilaznicu i autocestu od Zagreba prema Splitu i Rijeci i Istarski ipsilon. Na gotovo svim prometnicama očekujemo vrlo gust promet od ranih jutarnjih sati. Gužve i kolone počinju već oko 4 ujutro, pa oni koji ne moraju, neka u vrijeme vikenda ne putuju", savjetuje Andrej Prosoli iz HAK-a.

Stanje na cestama

Državnom cestom DC1 u Kninu, do 31. srpnja, vozi se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona, zbog radova na mostovima Bulin 1 i Bulin 2. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Za sav promet zatvorene su ceste DC1 između Gornjeg Stupnika i Svetonedeljske ulice, DC29, na dijelu od Novog Golubovca (raskrižje državnih cesta DC29 i DC35) i DC502 Smilčić-Pridraga.

Zbog radova na izgradnji autoceste u Sloveniji između Ptuja i graničnog prijelaza Gruškovje (Slovenija) na izlasku iz Slovenije dolazi do gužvi i zastoja, osobito tijekom vikenda kada su moguća višesatna čekanja.

Trajekti i katamarani plove prema redu plovidbe. S početkom predstojećeg vikenda počinju ljetni praznici u dijelu Njemačke i Nizozemske, a mnogi će na put krenuti već u četvrtak navečer te se značajan priljev vozila prema Hrvatskoj očekuje već u petak, 21. srpnja osobito prema graničnim prijelazima i glavnim cestovnim pravcima. Vrhunac toga vala očekuje se u subotu, 22. srpnja cijeli dan u oba smjera, te u nedjelju, 23. srpnja pretežno u povratku.

Tijekom petka, subote, nedjelje, ali i ponedjeljka, najznačajnije gužve se očekuju na sljedećim dionicama:

- Autoceste A2 Zagreb-Macelj na naplati Zaprešić, A3 Bregana-Lipovac, A4 Zagreb-Goričan na naplati Sveta Helena, A7 Rupa-Rijeka na naplati Rupa

- Autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče i A6 Rijeka-Zagreb između naplate Lučko i čvora Bosiljevo 2

- Zagrebačka obilaznica (A3) iz smjera čvora Jankomir i Buzin u smjeru naplate Lučko

- Istarski ipsilon (A8 i A9), u smjeru Kaštela i Plovanije

- Granični prijelazi sa Slovenijom (Bregana, Macelj, Rupa, Kaštel), Bosnom i Hercegovinom (Metković, Zaton Doli, Klek, Slavonski Brod, Stara Gradiška…), Srbijom (Bajakovo i Tovarnik) i Crnom Gorom (Karasovići)

- Duž Jadranske magistrale (DC8) u blizini turističkih središta, te na Krčkom mostu

- U lukama Zadar i Split, te na pristaništima za sjeverno i srednjodalmatinske otoke.

Osim motoriziranih državljana iz zapadnoeuropskih država, mnogi će Hrvati krenuti na ljetni odmor put Jadrana, a prije polaska vrlo je važno znati što nas čeka na putu kako bismo to mogli izbjeći. Ističemo da će u smjeru mora najgušći promet biti u subotu od 4 do 12 sati, a u smjeru unutrašnjosti tijekom subote i nedjelje u popodnevnim satima, pa savjetujemo da se tada ne putuje. 

Kao izbor za putovanje umjesto autocesta mogu se koristiti stari provjereni pravci kroz Liku i Gorski kotar. Najveće i najznačajnije su Lička magistrala (DC1) koja se proteže od graničnog prijelaza Macelj pa kroz Zagreb, Karlovac, Slunj, Plitvička jezera, Korenicu, Gračac, Knin, Sinj pa sve do Splita i stara cesta koja prolazi kroz Gorski kotar (DC3) i proteže se kroz mjesta Karlovac, Severin na Kupi, Vrbovsko, Skrad, Delnice, Gornje Jelenje sve do Rijeke, no tu su još i mnoge druge.