Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripremite vozilo i sebe

Kako se pripremiti za ljetne uvjete na cesti? Donosimo važne upute!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Većina je odlučila spojiti blagdane s vikendom pa su mnogi putovali već u srijedu, 21. lipnja. Ipak, slijedi vikend i gužve se nastavljaju. Izbjegnite gužve i provjerite kako se što lakše nositi s toplinskim valom i izazovnim uvjetima vožnje ljeti. Evo što o svemu tome kažu u HAK-u.

Prijepodne smo preživjeli prigradske i gradske gužve, ali za one koji tek kreću na dalji put za vikend u popodnevnim satima ih još očekuje jačanje prometa na autocestama, posebice autocesti A1 (Zagreb-Split) i A6 (Rijeka - Zagreb) u smjeru mora, na A3 (Bregana – Lipovac) u smjeru istoka te na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, Srbijom i Slovenijom.

Kako se pripremiti za ljetne uvjete na cesti

Pročitajte i ovo Kolona na A3 nakon prometne nesreće HAK poziva na oprez Nesreća na zagrebačkoj obilaznici, stvorila se višekilometarska kolona: ''Kaos je!'' HAK kamera Pripazite Snijeg i olujna bura stvaraju probleme u prometu: Zatvoreni dijelovi autoceste, magistrala...

Prema prognozi Hidrometeorološkog zavoda slijedi toplinski val s temperaturama preko 35 stupnjeva, to će dodatno stvarati probleme i u prometu.

Ukoliko je moguće savjetuje se izbjegavanje putovanja tijekom podneva, kada su temperature najviše. Stoga putujte u večernjim satima ako je to ikako moguće. Ukoliko ne možete izbjeći popodnevne vožnje, vrlo je važno da se pridržavate osnovnih uputa za ljetne uvjete:

- Dobro pripremite vozilo za ljetne uvjete vožnje (kontrolirajte rashladne tekućine i razinu ulja u motoru, podesite tlak u gumama ako prevozite puno prtljage i ne zaboravite na rezervni kotač i ostalu sigurnosnu opremu)
- Opskrbite se s dovoljno tekuće (najbolje vode, izbjegavajte alkohol i gazirana pića)
- Prije putovanja se odmorite i redovito se zaustavljajte (preporučljivo svaka 2 sata)
- Pravilno regulirajte temperaturu klima uređaja u vozilu (ne preko 10 stupnjeva razlike)
- Informirajte se o gužvama na vrijeme
- Brinite se o djeci s posebnom pažnjom - ne ostavljajte ih u autu pa čak ni s otvorenim prozorima ili upaljenom klimom (dječiji se organizam zagrijava 3 do 5 puta brže od odraslog)

Promet za blagdane

Stranci će u našu državu u većem broju početi dolaziti tijekom petka, 23. lipnja u popodnevnim satima, te tijekom subote, 24. lipnja u jutarnjim satima. Tada se očekuje pojačan promet poglavito na graničnim prijelazima sa Slovenijom na ulasku, a zbog povremenih, ciljanih graničnih kontrola kad je pojačan promet moguća su duža čekanja. Sve vozače molimo za strpljenje i razumijevanje, poručuju iz HAK-a. Tada će gužvi i mogućih zastoja biti na zagrebačkoj obilaznici (A3), naplatnoj postaji Lučko (A1/A6), u trajektnim lukama i pristaništima.

Nedjelju, 25. lipnja označit će povratak prema unutrašnjosti, uz moguće gužve na naplatnim postajama Lučko (A1/A6), Zagreb-istok (A3) te na Istarskom ipsilonu prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija.

Čekanja će biti na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom na ulasku u zemlju (Slavonski Brod, Županja, Stara Gradiška, Maljevac, Bajakovo…). Gužvi će biti i na Ličkoj magistrali (DC1), Jadranskoj magistrali (DC8), na Krku i Krčkom mostu u blizini turističkih središta na obali, te u trajektnim pristaništima i lukama.

Zbog pojačanog prometa, zastoja može biti na dionicama gdje su radovi na autocesti A4 Goričan-Zagreb na čvoru Kraljevečki Novaki gdje se vozi suženim kolnikom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene