Poslovi za gradnju posebnog reaktora na jugu Francuske, inače najvećeg projekta na svijetu, jako su unosni i već sada je za njih registrirano blizu tisuću kompanija iz EU.


Hrvatske tvrtke dobit će priliku za sudjelovanje u najvećem projektu na svijetu, vrijednom 13 milijardi eura! Mogu se uključiti u gradnju posebnog reaktora na jugu Francuske, a o detaljima ovog projekta zna se na Institutu Ruđer Bošković.

Vezani članci Policija provodi kontrole na njemačkoj granici, ilustracija Njemačka na oprezu: Nakon djelomičnog zatvaranja granica s Češkom i austrijskim Tirolom, sada je na redu i Francuska? Liječnici proučavaju nove sojeve koronavirusa - 2 Opisan prvi slučaj reinfekcije južnoafričkim sojem: Znanstvenici strahuju zbog moguće manje djelotvornosti cjepiva

ITER je najveći projekt današnjice i proizvodit će goleme količine energije. U gradnji postrojenja na jugu Francuske, velikog kao 60 nogometnih igrališta mogu sudjelovati i hrvatske tvrtke.

Znanstvenici su na korak od rješenja svih energetskih problema

Tonči Tadić, fizičar na Institutu Ruđer Bošković istaknuo je kako su poslovi vrlo unosni, te da je u tim poslovima već sad registrirano blizu tisuću kompanija iz Europske Unije.

Hrvatski gospodarstvenici su na posebnom seminaru učili kako sklopiti posao s ITER-om. 'Hrvatske tvrtke mogu raditi s nama na projektu koji će promijeniti svijet energije. Tražimo one koji koriste visoku tehnologiju. Primjerice, jedna mala tvrtka blizu Barcelone, uspjela je u ovom projektu', rekao je Victor Saez Lopez-Barrantes, iz Odjela ugovora i nabave ITER-a.

Posla za hrvatske tvrtke će svakako biti. 'Što hrvatske kompanije mogu raditi? Dosta toga, od montaže velikih metalnih konstrukcija, kabliranja, čak i konstrukcijskih radova u smislu armiranog betona jer to sve mora bit savršeno dobro stabilizirano', istaknuo je Tonči Tadić.

Među onima koji ITER vide kao priliku je i Končar, koji su nedavno na Filipine isporučili transformator. 'Procesi koji se događaju na suncu, mi ih faktički hoćemo napraviti na zemlji, i dobiti nuklearnu energiju uz puno manje rizika, nego što su postojeće tehnologije', rekao je Siniša Marijan, iz Končar Instituta za elektrotehniku.

Fuzijska elektrana mogla bi sama energijom opskrbljivati cijela Hrvatsku. Naše tvrtke za nju bi izrađivale razne komponente, od radioodašiljača, do vijaka i konstrukcija. 'To je jedno od rijetkih mjesta gdje se hrvatski inžinjeri koji studiraju na našim fakultetima mogu dokazati, znači ajmo pokušati izvesti našu pamet', kaže Robert Tomljenović iz RIZ odašiljača d.o.o.

Podršku ovakvim projektima dao je i Ivan Ovanin iz DIV-a, koji kaže kako bi to puno značilo tvrtki, ali i hrvatskom gospodarstvu. Dovršetak ITER-a očekuje se za manje od deset godina.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook