Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izvedeni trenažni letovi

Hrvatska vojska spremna za početak protupožarne sezone: "Najavljuje se pakleno ljeto, bit će teško..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske zračne snage spremne su za još jednu protupožarnu sezonu.

Kanader i Air Tractor Fire Boss, nad Novigradskim su morem izveli trenažne letove. Službeni je ovo početak letačke protupožarne sezone, iako se iz zraka samo u ovoj godini već gasilo 37 požara.

Pročitajte i ovo Piloti Rafalea Svečana ceremonija Rafalei konačno u Hrvatskoj! Pogledajte veliku galeriju Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 12 Povijesni prelet FOTO/VIDEO U četvrtak se na hrvatskom nebu ispisuje povijest: Anušić objavio veliku vijest

Najviše njih 13, u Šibensko-kninskoj županiji. Hrvatska vojska i ove godine tako pomaže vatrogascima sa šest kanadera, šest Air Tractora te dva helikoptera. A očekuje se nimalo lagana sezona.

Pukovnik Krešimir Ražov, zapovjednik 93. zrakoplovne baze kazao je: "Hrvatska vojska spremna je za početak protupožarne sezone. Sudjelujemo s 12 protupožarnih zrakoplova, dva protupožarna helikoptera i jednim izvidničkim zrakoplovom pilatus".

"Pa najavljuju pakleno ljeto. Znači, ovako mi pratimo statistike i gledamo otprilike koliko smo opterećeni u prvoj fazi znači do lipnja. Ajmo reć' da smo sad na negdje 75 posto opterećenja", dodao je Tomislav Vacenovski, zapovjednik protupožarne eskadrile.

Oni su u zraku kad je na kopnu najteže, pa su često posljednja slamka spasa i za imovinu i za ljude. Na vlastitoj su koži to osjetili prije dvije godine u drniškom kraju. ''Nama je to motivirajuće. Daju nam neku dodatnu snagu, dodatnu energiju. Da imamo snagu izdržat te vrućine, te napore'', kazao je satnik Bruno Cifrek Kolarić, pilot Air tractora protupožarne eskadrile.

U vatru će ove sezone prvi put i poručnica Anamarija Čurković, kopilotkinja u eskadrili transportnih helikoptera iz Divulja. ''Željno iščekujem sezonu jer još nisam upoznata s tim. Prošle godine sam završila za pilota. Čeka me sada prva protupožarna sezona. Statistike kažu da ćemo imati opasno ljeto. Nadam se da ćemo imati što manje posla'', rekla je Čurković.

Mamac za piromane

Istome se nadaju i drniški vatrogasci. Najmlađe vozilo im ima 10 godina i ne kriju, sezone se pribojavaju. Visoka trava i jak vjetar mamci su i za piromane. U Šibensko-kninskoj županiji, gdje je ove godine pomoć iz zraka zatražena 13 puta, policija već ima rezultate – od 6 kaznenih djela požara, za 4 su otkriveni počinitelji. A ako im se dokaže da su vatru palili namjerno, mogu očekivati i do pet godina zatvora.

Za piromane odgovarajuća kazna, a pred nama moguća paklena sezona. ''Definitivno možemo očekivati jače ljeto. Međutim, sve vam to ovisi dalje o vjetru i ovisi dalje o kiši. Znači, može bit da ce bit kao i lani, a može bit da će bit gore od 2017. godine'', kaže Vacenovski. Te 2017. pomoć nam je iz zraka bila presudna i spasonosna. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene