Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velikodušni Hrvati

Hrvatska vodeća zemlja u Europi po broju darovanih organa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jeste li znali da je Hrvatska vodeća zemlja na svijetu po broju transplantacija u odnosu na broj stanovnika, a prva u Europi po broju darovanih organa.

Prije 17 dana gospođa Anica ležala je na transplantacijskom stolu. Danas se diže s bolesničkog kreveta. Kaže, osjeća se dobro. 'To je kao da se čovjek ponovno rodi, eto presretna sam' kaže gospođa Ankica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti' Slika nije dostupna NIje sve tako loše Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

Hrvatska na 4 milijuna ima 38 transplantacija srca godišnje. Njemačka na 82 milijuna stanovnika ima 68 transplantacija godišnje. Sada i svijet kaže da smo prvi u transplantiranju.

>> Zadar: Zaklada Ana Rukavina organizira akciju upisa u Registar

'Mi smo imali do sada najduže preživljenje skoro 20 godina, ta bolesnica je umrla prije 2 godine ja sada imam na listi 3 pacijenta živa koja su preko 19 godina', kaže primarijus Planić.

Hrvati doniraju 150 organa na godinu.
U 40- ak slučajeva obitelj ne želi da pokojnik bude donor. A dobre vijest i za 330 pacijenata koji čekaju organ, Hrvati nisu najdarežljiviji na svijetu, ali u Europi jesu.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene