Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)
Radnici/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr)

Nakon što je ministar graditeljstva Predrag Štromar komentirao tešku situaciju u kojoj se poslodavci u graditeljstvu nalaze s manjkom radne snage, za mišljenje smo pitali i Hrvatsku udrugu poslodavaca.


Ministar graditeljstva Predrag Štromar komentirao je problematiku kvota za uvoz stranih radnika rekavši da, za razliku od 2008. godine kada smo imali višak radnika, ali je nedostajalo posla, danas imamo obrnutu situaciju.

Vezani članci Referendum 67 je previše (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Inicijativa "67 je previše": Poslodavci ne razumiju mirovinsku reformu i hrvatsku stvarnost Radnici na Markovom trgu, ilustracija (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Je li stigao kraj gospodarskom rastu Hrvatske? Poslodavci poručuju: "Ovo je glavni problem"

Iz HUP-a su za DNEVNIK.hr kazali da su poslodavci u Hrvatskoj, zbog nedostatka domaće radne snage, radnike prisiljeni potražiti u inozemstvu, ali i da je i takav način zapošljavanja radnika sve teži. ''Obzirom da je radna snaga iz okolnih zemalja, koje su nam po jeziku i navikama sličnije također većinom već iselila u razvijenije europske zemlje, u okruženju je teško pronaći radnu snagu pa su poslodavci prisiljeni radnike potražiti i u udaljenijim zemljama'', kažu iz HUP-a.

HUP podsjeća i na postojanje kolektivnog ugovora kojim je određena osnovna minimalna plaća koju svaki poslodavac mora isplatiti radniku u sektoru. ''Pojedini poslodavac i radnik ugovorom o radu ili kućnim kolektivnim ugovorom plaće veće od onih uređenih granskim kolektivnim ugovorom ugovaraju sukladno uvjetima ponude i potražnje na tržištu rada'', pojašnjava HUP.

Udruga poslodavaca ističe da Ministarstvo financija, odnosno Porezna uprava, ima uvid u isplatu plaća te očekuju da se kontrolira primjena Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. ''Mišljenja smo da ima puno mjesta za napredak po tom pitanju te je, u cilju osiguranja fer tržišne utakmice i isplate fer plaća, nužna učinkovita kontrola isplate osnovne plaće građevinskih radnika ugovorene kolektivnim ugovorom, a ne kontrola isplate minimalne plaće utvrđene u RH koja je niža od osnovne plaće građevinskih radnika'', smatra HUP.

Problemi i u turizmu

U utorak je i ministar gospodarstva, Darko Horvat, poslao umirujuću poruku turističkom sektoru koji također ima problema s pronalaskom radnika za sezonu. Rekao je da će Vlada, ako je zaista potrebno, brzo odreagirati i odobriti uvoz dodatnih stranih radnika kako turistička sezona ne bi podbacila.

Istaknuo je da se sjednica može brzo odraditi i telefonom i donijeti takva odluka, no prvo će ministar rada Marko Pavić provjeriti u čemu je problem s brojnim nezaposlenima na zavodu za zapošljavanje.

Banski dvori dobili novo ruho, premijer o obnovljenoj dvorani: ''Otkrili smo spektakularno iznenađenje''