Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Arbitražna tužba

Hrvatska tuži MOL: 'Podmitili su Sanadera, ugovore iz 2009. treba raskinuti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U tužbi Hrvatske protiv MOL-a tvrdi se kako su ugovori iz 2009. godine ništetni te da ih kao takve treba raskinuti, a MOL Hrvatskoj platiti odštetu.

Spremna je arbitražna tužba Hrvatske protiv mađarskog MOL-a. Ona se temelji na tvrdnji da je ovaj mađarski koncern preuzeo kontrolu nad Inom zahvaljujući mitu tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu, a na isti je način potpisan i Glavni ugovor o plinskom poslovanju na kojem se pak temelji mađarska tužba protiv Hrvatske, piše Večernji list.

Hrvatska tužba, kako piše taj dnevni list, temelji se na tvrdnjama da su svi ugovori potpisani 2009. godine zapravo ništetni te da bi, sukladnu Ustavu RH, trebali biti raskinuti. Ukoliko će presuda doista ići u tom smjeru, MOL će Hrvatskoj morati nadoknaditi svu izgubljenu dobit - sav novac koji je Ina ostvarila u poslovanju te nadoknaditi gubitke nastale u plinskom biznisu.

Pročitajte i ovo Marko Bočina i Davor Štern - 1 ŠTO SE KRIJE IZA OPTUŽBI? Energetski stručnjak o jadikovkama iz Budimpešte: "Izuzeće od sankcija bi trebalo isteći ovih dana, stoga je najbolje optužiti Hrvate" Slika nije dostupna Nakon tri mjeseca Mađari za 7 dana Zagrebu daju odgovor - prodajemo ili ostajemo u INI

Rusi zainteresirani za kupnju Ine, Amerikanci se mršte

Hrvatska će od MOL-a, navode također, tražiti odštetu i zbog neizvršenih ulaganja definiranih u DIoničarskom ugovoru iz 2003. godine. Konkretno, radi se o ulaganjima u rafineriju Sisak gdje nikad ništa nije ni započeto te o ulaganjima u rafineriju Rijeka gdje je dovršena samo prva faza projekta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene