Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne žele širenje

Rusi zainteresirani za kupnju Ine, Amerikanci se mršte

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruske državne naftne kompanije Gazprom i Rosnjeft zainteresirane su za kupnju INE, potvrdio je to početkom tjedna u Londonu predsjednik Vlade Zoran Milanović. Mađarski Mol pokrenuo je i službeni proces prodaje svojeg udjela o čemu je obaviještena i Zagrebačka burza. Međutim, na širenje ruskog utjecaja u regiji ne gledaju svi blagonaklono.

INA je obavijestila Zagrebačku burzu o namjerama svojeg najvećeg dioničara, mađarskog MOL-a. MOL traži suradnju uprave društva u organizaciji 'data rooma' kao dio standardnog procesa 'dubinskog snimanja' vođenog od treće strane povezanog s pripremom moguće prodaje udjela u Ini.

Pročitajte i ovo Davor Filipović Promjene Filipović: ''Preuzimanje OMV-a Slovenije dobro je za Inu'' Ilustracija transakcija MOL prodaje 39 benzinskih pumpi, s Inom preuzima OMV Slovenija: "Profitirat će kupci"

MOL službeno poziva kupce da prolistaju poslovne knjige. Zainteresirane su za sada ruske državne naftne kompanije Rosnjeft i Gazprom Njeft.

Prodaja INE više nije samo ekonomsko već prerasta u prvorazredno političko pitanje. Neslužbeno se doznaje da američka politika ne gleda blagonaklono na širenje ruskog utjecaja u regiji.

MOL: Mogući izlazak iz Ine opcija, ako se pregovori ne okončaju uspješno 

Takvo upozorenje preneseno je i hrvatskoj Vladi. 'To naravno nije pitanje koje ne bi privuklo pozornost i naših europskih partnera pa i Washingtona jer su to bezvezne stvari, dakle ambicija svakog investitora ruskog, sasvim svejedno je je potpuno logična. Mi moramo vidjeti možda postoji zainteresiranost i s druge strane', komentirao je premijer Milanović.

Sada je na MOL-u da odluči hoće li ići u direktne pregovore s ruskim kompanijama ili će u javnom pozivu tražiti i druge kupce. Vlada je u međuvremenu oduzela Ini isključivo pravo na istraživačke koncesije te opskrbu kućanstava plinom prebacila na HEP. 'Energetski subjekt INA industrija nafte Zagreb kao jedini proizvođač prirodnog plina na području republike Hrvatske ima obavezu prodaje prirodnog plina opskrbljivaču', kaže ministar Vrdoljak.

I to po zaštićenoj cijeni pa u INI već najavljuju gubitak od 300-tinjak milijuna kuna. Svakako činjenica koja će dodatno zaoštriti pregovore Vlade s MOL-om.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene