Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska treba biti ponosna na ono što je ostvarila na ispunjavanju uvjeta za članstvo u NATO-u, u koje treba biti pozvana na predstojećem summitu u Bukureštu, ocijenio je Bruce P. Jackson, direktor Projekta tranzicijskih demokracija u intervju za Glas Amerike (VOA) i komentaru u The Washington Postu.


Ocijenivši da Hrvatska zadovoljava uvjete za članstvo u NATO-u, Jackson je rekao kako nitko nikada nije ispunio baš sve zadane uvjete, te naglasio da Hrvatska "treba biti ponosna na ono što je ostvarila".

Vezani članci Robert MIkac Odlikovani časnik NATO-ove misije u Afganistanu Robert Mikac o prvim porukama talibana: "Vrlo teško im možemo vjerovati. No, postoji jedna svijetla točka..." Kolinda Grabar-Kitarović Politico o bivšoj predsjednici kao kandidatkinji za čelo NATO-a: ''Može se pohvaliti jednim od najimpresivnijih životopisa''

Podsjećajući kako je NATO od osnivanja 1949. osigurao mir zapadnoj Europi, a nakon završetka Hladnog rata odigrao transformacijsku ulogu u izgradnji drugog mira - u srednjoj i istočnoj Europi, Jackson je istaknuo da je NATO sada u prilici osigurati treći mir - na Balkanu.

Odluka da se Hrvatska, Makedonija i Albanija pozovu u NATO je "kulminacija 15-godišnjih napora da se okončaju ratovi koji su uslijedili nakon raspada bivše Jugoslavije", ocijenio je Jackson u jučerašnjem komentaru u Postu. Neimenovanim kritičarima, koji po njemu tvrde da tri zemlje nisu spremne za članstvo u NATO-u, Jackson je poručio kako su "Albanija, Hrvatska i Makedonija provele više od osam godina u rigoroznim pripremama za članstvo u Savezu", te da Hrvatska danas ima "najimpresivnije ekonomske pokazatelje, i cijene nekretnina, od bilo koje zemlje južne Europe".

Istaknuo je i da Albanija pridonosi s više vojnika misijama u Iraku, Agfanistanu i drugdje od većine NATO saveznika, te ukazao na postignuća Makedonije u izgradnji integriranog multietničkog društva.

Jackson je upozorio kako bi daljnje "odgađanje kandidature Hrvatske, Albanije i Makedonije za NATO naštetilo stabilnosti regije u vrijeme kada Kosovo počinje dugo razdoblje nadzirane neovisnosti".

Nemogućnost da se zatvori to poglavlje na Balkanu, opasno bi usporilo angažman SAD-a i NATO-a u istočnoj Europi u idućih 10 godina, koji treba voditi do četvrtog mira - konstruktivnijih odnosa Europe i Rusije, ističe Jackson.

Hrvatska je po njegovoj izjavi za VOA dostigla točku ulaska u NATO i došla do praga Europske unije, te nitko ne sumnja da će Hrvatska ući u Uniju i pitanje se svodi samo na kalendar.

Hrvatska je dostigla razinu ostalih europskih zemalja, ocjenio je Jackson te dodao kako su "premijer Ivo Sanader i drugi hrvatski čelnici postigli su da njihova zemlja postane uzor uspjeha...ekonomskih uspjesa, uključujući trgovinu i nekretnine, koji govore o tome da ocjena hrvatske uspješnosti nije samo politička, nego je ocjena međunarodne ekonomije".

Bruce Jackson je istaknuo kako mu nije poznat niti jedan ozbiljni političar koji vjeruje u daljnje odlaganje uključenja Hrvatske u NATO savez. Napredna, miroljubiva i integrirana jugoistočna Europa predstavlja realnost, zaključio je Jacskon te se založio za neodložni poziv Hrvatskoj, Albaniji i Makedoniji u članstvo NATO saveza na summitu u Bukureštu u travnju.

Bruce Jackson je 1979.-1990. službovao kao obavještajni časnik američke vojske i obnašao različite političke dužnosti u Pentagonu, a radio je u vojno-industrijskom sektoru te u kampanjama Republikanske stranke.

Projekt trazicijskih demokracija ima za cilj ubrzavanje reformi u novim europskim demokracijama i njihove integracije u euroatlantske strukture. On djeluje u sklopu "Projekta za novo američko stoljeće", neprofitne organizacije osnovane 1997. s ciljem promicanja globalnog vodstva Amerike.

Među osnivačima tog projekta su američki potpredsjednik Dick Cheney, brat predsjednika George W. Busha, Jeb Bush, bivši ministar obrane Donald Rumsfeld, bivši predsjednik Svjetske banke Paul Wolfowitz, aktualni veleposlanik SAD pri UN-u Zalmay Khalilzad i drugi čelnici Busheve administracije.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju