Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska traga za još 3.000 umjetnina ukradenih tijekom rata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski veleposlanik u Podgorici Petar Turčinović izjavio je kako je Hrvatskoj do sada iz Srbije i Crne Gore vraćeno oko 25 tisuća umjetnina ukradenih tijekom rata, a da se za još tri tisuće traga, od čega je najveći dio u Srbiji.

Turčinović je podgoričkom dnevniku Vijesti rekao da je zadovoljan suradnjom hrvatske i crnogorske policije u pronalaženju ukradenih hrvatskih umjetnina u Crnoj Gori i najavio nove akcije.

Pročitajte i ovo Provalnik, ilustracija (Foto Getty) POLICIJA TRAGA ZA POČINITELJEM Pljačka u Zagrebu: Provalnik ukrao umjetnine i oštetio 72-godišnjaka za nekoliko stotina tisuća kuna Umjetnine - 1 KRIVOTVORENJE UMJETNINA Teško je prepoznati original: "Hrvatska ima legalno crno tržište", "To su takve fantastične ekipe da ne možete vjerovati što su oni u stanju napraviti"

"Tri slike s crkvenim motivima ukradene početkom devedesetih iz Franjevačkog samostana u Slanome, a koje su u ponedjeljak vraćene hrvatskim vlastima, samo su mali dio nestalog umjetničkog blaga za kojim traga hrvatska država", kazao je Turčinović.

Po njegovim riječima, tijekom rata je u Hrvatskoj ukradeno preko 28.000 umjetnina, koje su, uglavnom pripadale muzejima i arhivima, te je s tadašnjom SRJ formirano povjerenstvo za njihovo vraćanje.

Do sada je, po riječima Turčinovića, vraćeno preko 25. 000, a za tri tisuće se još traga,a njihov se spisak nalazi u bazi podataka hrvatskog Ministarstva kulture, policije i Interpola.

Crnogorska i kulturna javnost je s velikim odobravanjem primila akciju crnogorske i hrvatske policije, dok su u Ministarstvu kulture rekli kako su o svemu obaviješteni iz medija.

Povjesničar umjetnosti Aleksandar Ćirilov, arhelog Stanko Roiganović, književnik Mladen Lompar, direktorica Dvorca na Cetinju Anđa Kapičić i direktor Narodnog muzeja Crne Gore Petar Ćuković prisjećaju se kako je "tih godina vojska ukradeno kulturno i umjetničko blago s dubrovačkog
područja nudila Muzeju na Cetinju, što su oni sa gnušanjem odbijali, pa je najveći dio tog kontigenta pohranjen u Ministarstvu kulture Crne Gore".

Također ističu kako je najveći dio tog blaga, koje se nalazilo
pohranjeno u Ministarstva kulture Crne Gore već vraćeno, poput više od 100 slika i crteža dubrovačkog slikara crnogorskog porijekla Milovana Stanišića i mnoga druga.

Oni ističu da je vraćanje umjetnina "dobra vijest za sadašnju Crnu Goru, ali da nipošto ne treba zaboraviti sramotu što je uopće došla u takvu situaciju".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene