Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Hrvatska tjeralica suprotna međunarodnim i pravnim standardima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nalog hrvatskog pravosuđa za raspisivanje tjeralice za Miroslavom Radićem, kojega je Haaški sud oslobodio optužbe za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, "u suprotnosti je s međunarodnim i pravnim standardima" i nema pravnu težinu izvan Hrvatske, izjavio je u petak Radićev odvjetnik Borivoje Borović.

"Tjeralica i određivanje pritvora ne može imati nikakve posljedice po Radića", kazao je Borović agenciji Beta, navodeći da je predmet "vukovarske trojke" u nedležnosti Haškog suda, koji je Radiću izrekao oslobađajuću presudu i koja - podsjetio je - nije još pravomoćna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo: Suglasnost za raspisivanjem tjeralice za Radićem Slika nije dostupna Zeljko: Protiv Radića se pokreće novi kazneni postupak

Potez hrvatskog pravosuđa, odnosno raspisivanje tjeralice po nalogu Državnog odvjetništva Hrvatske i određivanje pritvora na temelju novog istražnog zahtjeva vukovarskog tužiteljstva, "neprimjeren je", kazao je Borović, dodajući da bi Hrvatska zbog nepoštivanja Haškog suda "mogla snositi neke posljedice".

Radić je optužbe za ratni zločin na Ovčari oslobođen pred Haškim sudom 27. rujna, a istom presudom oficiri nekadašnje JNA Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin osuđeni su na 20, odnosno pet godina zatvora.

Haško tužiteljstvo najavilo je žalbu na tu presudu, kao i odvjetnici osuđenih Mrkšića i Šljivančanina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene