Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Indeks slobode medija RSF-a

Hrvatska bolja za 23 mjesta po slobodi medija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europske zemlje, posebice skandinavske, zadržale su status država s najraširenijom slobodom medija po novom godišnjem izvješću Repotera bez granica, na kojem se Hrvatska nalazi na 62. mjestu, šesnaest mjesta boljem nego prošle godine.

'Naše novo izvješće o indeksu slobode medija u svijetu sadrži neka dobrodošla iznenađenja, naglašava sumornu stvarnost i potvrđuje neke trendove', priopćio je glavni tajnik RSF-a Jean-François Julliard povodom objave devetog godišnjeg izvješća te organizacije o stanju medijskih sloboda u svijetu. 'Više nego ikada prije vidimo da ekonomski razvoj, institucionalne reforme i poštovanje temeljnih prava ne idu nužnu ruku pod ruku. Obrana slobode medija nastavlja biti bitka za budnost u demokracijama stare Europe i bitka protiv represije i nepravde u totalitarnim režimima', dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje HUS-a 'Novinare se disciplinira egzistencijalnom ugroženošću' Slika nije dostupna Tko narušava slobodu medija Stazić: HDZ štiti svoje članove kako ih se ne bi kažnjavalo za mobbing

>> Hrvatska tek 85. po slobodi medija u svijetu

'Odajemo priznanje motorima medijskih sloboda: Finskoj, Islandu, Norveškoj, Švedskoj, Nizozemskoj i Švicarskoj', koje su podijelile prvo mjesto na popisu zemalja po indeksu medijskih sloboda, rekao je Julliard. 'Također odajemo priznanje aktivistima za zaštitu ljudskih prava, novinarima i blogerima iz svih krajeva svijeta koji hrabro brane pravo na slobodu izražavanja. Njihova sudbina je izvor naše stalne zabrinutosti', dodao je Julliard.

Europski mediji najslobodniji

Od 27 zemalja EU-a, trinaest ih se nalazi među prvih dvadeset na listi, ali zabrinjavaju loši plasmani Francuske (44.), Italije (49.), Rumunjske (52.) i Grčke i Bugarske (obje 70.). 'Uznemirujuće je vidjeti kako nekoliko zemalja EU-a nastavlja padati u plasmanu. Ako se EU ne sabere, riskira gubitak pozicije svjetskog lidera u poštovanju ljudskih prava', navodi Julliard.

Hrvatska se ove godine nalazi na 62. mjestu, koji dijeli s Bocvanom, šesnaest mjesta bolje od katastrofalnog plasmana u prošlogodišnjem izvješću, tada najgoreg u regiji, koje je ponajviše bilo uzrokovano ubojstvom Ive Pukanića. Iako se radi o napretku, ovaj je plasman još daleko od 45. mjesta prije toga. RSF na svojoj internetskoj stranici još nije objavio pojedinačna objašnjenja za plasman pojedine zemlje, što se očekuje tijekom dana.

Kina i Iran na začelju

Slovenija se ove godine nalazi na 46. mjestu, jednom ispred Bosne i Hercegovine. Makedonija je 68., Srbija 85., Kosovo 92., a Crna Gora tek 104. na popisu. Sjedinjene Države su dvadesete, Turska je 138., a Rusija 144. Na začelju popisa od 178 zemalja nalazi se deset država za koje RSF navodi da progone novinare i u kojima postoji potpuni nedostatak informacija - Eritreja, Sjeverna Koreja, Turkmenistan, Iran, Burma, Sirija, Sudan, Kina, Jemen i Ruanda. Po prvi puta otkako RSF objavljuje svoja izvješća među deset najgorih nije Kuba.

Poredak u ovogodišnjem izvješću temelji se isključivo na situaciji između 1. rujna 2009. i 1. rujna 2010. i ne predstavlja općenitu sliku stanja ljudskih prava u nekoj zemlji već samo stanje medijskih sloboda. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene