Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kraj petogodišnje okupacije

Na današnji dan 1995. godine je počela 'Oluja'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Proslavom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana branitelja Hrvatska će se sutra prisjetiti vojno-redarstvene akcije 'Oluje' u kojoj je prije 18 godina oslobođen Knin i najveći dio zaposjednutoga hrvatskog teritorija.

'Oluja' je počela na današnji dan 1995. godine u pet sati ujutro i najavila kraj petogodišnje srpske okupacije, koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je srpskim paravojnim postrojbama pomagala JNA.

Toga 4. kolovoza Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina, koji se našao u njihovu okruženju, a oslobođeno je i više gradova i sela na širemu okupiranom području.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Heroji oluje U "Crnom leptiru" prokrstario je Oluju. Kiša granata i minska polja nisu mogli zaustaviti njegovu legendarnu postrojbu Slika nije dostupna 18. godina od Oluje Knin se užurbano priprema za sutrašnju proslavu

>> 'Izgradimo Hrvatsku kakvu su njezini branitelji sanjali'

Rano navečer toga dana hrvatska i međunarodna javnost upoznate su da akcija, tijekom koje je prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman pozvao građane srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama, teče po planu.

Točno u podne u subotu, 5. kolovoza, na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava, što je značilo da je Knin, kao središte i simbol srpske pobune, oslobođen.

Tada su oslobođeni i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje u blizini Slunja te više prometnica, a oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

>> Josipović promaknuo 131 pripadnika Oružanih snaga

Idući dan, 6. kolovoza hrvatske su snage oslobodile Plaško, Lički Osik, Vrhovine, Obrovac, Korenicu, Slunj i Plitvice, a već 7. kolovoza hrvatski ministar obrane Gojko Šušak objavio je završetak akcije 'Oluje' u bivšim sektorima Sjever i Jug.

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage oslobodile su nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, to jest gotovo petinu države, što je utjecalo na završetak rata u BiH te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

U 'Oluji' su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

U znak zahvale hrvatskim braniteljima, od 2008. godine uz državni blagdan Dan pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza slavi se i kao Dan hrvatskih branitelja.

Središnja svečanost i ove će se godine održati u Kninu

Prvi put od oslobađajuće presude na središnjoj svečanosti u Kninu bit će prisutan i general Ante Gotovina. Svečanost će početi podizanjem državne zastave na kninskoj tvrđavi sutra, 5. kolovoza u 9,30 sati, nakon čega će se na Trgu 'Oluje' sastati sudionici mimohoda s hrvatskim ratnim vojnim invalidima. Nakon toga predviđeno je polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred spomenika hrvatske pobjede "Oluja '95" te središnja svečanost koja počinje u 11 sati na Trgu Ante Starčevića i trajat će cijeli dan. Na početku središnje svečanosti očekuje se prigodni govor državnih čelnika. Vojni biskup u Republici Hrvatskoj Juraj Jezerinac u 13,30 sati u crkvi Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta predvodit će misno slavlje.

Svečanost završava navečer, nakon humanitarne nogometne utakmice 'Hrvatsko srce za Knin' koja će se odigrati između reprezentacija Hrvatskoga sabora i pripadnika 4. i 7. gardijske brigade na stadionu HNK Dinare s početkom u 18,40 sati. (Hina) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene