Podsjetite se kako je to izgledalo prije 25. godina, kad je Hrvatska dobila svoje prve borbene postrojbe.


Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dan Hrvatske kopnene vojske (HKoV) obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj i preteču Hrvatske vojske.

Vezani članci Sabor, ilustracija Milanović ipak nije jedini: Na konstituirajuću sjednicu Sabora nije došao još jedan hrvatski predsjednik Andrej Plenković za govornicom Trideseta obljetnica osnutka HDZ-a u Makarskoj: „Da Tuđman 1991. nije imao jaki HDZ, ne bi ništa napravili“

Povodom 25. obljetnice tog vrlo važnog događaja u novijeoj hrvatskoj povijesti, kontaktirali smo Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata, iz kojeg su nam ustupili fotografije prvog postrojavanja oružanih snaga Republike Hrvatske, tog 28. svibnja 1991. godine.

Fotografije možete pogledati u galeriji i prisjetiti se ili (za one mlađe) steći dojam kako je to izgledalo. Oni koji su sudjelovali u tom postrojavanju, prije 25. godina, ističu da su to bili dani ponosa i slave i da su osjećali veliko ushićenje.

Bila je to prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom Predsjedniku Franji Tuđmanu, pa je i sam čin označio povijesno osnivanje oružanih snaga.

"Vi ste danas položili prisegu i preuzeli veliku i plemenitu obvezu", rekao je tad gardistima prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

"Nadam se da ćemo demokratskim putem spriječiti one koji nam žele raditi o glavi. Ali, bude li potrebno branit ćemo svi skupa, do posljednjeg, svoju slobodu i suverenost", dodao je Tuđman.

Ispred predsjednika Tuđmana bili su postrojeni i Združeni odred policije, Mornarička brigada ZNG-a, plave beretke, diverzanti, padobranci i pripadnici motoriziranih, zračnih, te protuoklopnih i protuzračnih jedinica. Također, uz puno simbolike, nazočni su bili i sinjski alkari.

Pogledajte galeriju.