Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika obljetnica

Ministar obrane poziva građane da dođu na Jarun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ivana Pezo Moskaljov razgovarala je s ministrom obrane Josipom Buljevićem o stanju u hrvatskoj vojsci uoči proslave 25. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Je li zadovoljni stanjem u hrvatskoj vojsci i onim što ste zatekli u sustavu? Hoćete li i što konkretno mijenjati?

Pročitajte i ovo Ilustracija Procjenjuje se materijalna šteta Zbog oštećenja Patrije pokrenut stegovni postupak protiv tri pripadnika Oružanih snaga: MORH objavio detalje Slika nije dostupna Ugovor MORH-a i domaćih tvrtki Hrvatska vojska dobiva opremu od 200 milijuna kuna

'Prije svega bih želio čestitati Dan Oružanih snaga  svim sadašnjim i bivšim pripadnicima Oružanih snaga. Naravno da sam zadovoljan i naravno da sam sretan što imamo ovakvu vojsku. Pozvao bih građane da sutra dođu na smotru na Jarunu i na centralni događaj postrojavanja u Kranjčevičevoj. Zadovoljan sam stanjem u hrvatskoj vojsci. Naše Oružane snage su jedna od institucija kojoj Hrvati najviše vjeruju i naravno da sam ponosan biti ministar obrane'.

Najavljujete da ćete nastaviti već započete projekte... Zbog čega još nismo čuli neki novi koji ćete vi pokrenuti?

'Čuli ste novi projekt koji sam ja pokrenuo, a to je da razmišljamo o tome kakva će biti budućnost Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Formirali smo tim koji donosi odluku o tome na koji način najbolje riješiti to pitanje. Nastavljamo sve projekte koji proizlaze iz dugoročnog plana razvoja OS RH, a Oružane snage nisu nešto gdje bi svaki ministar donosio svoje projekte. Tu je bitan kontinuitet i tu je jako bitno da slijedimo zacrtani plan razvoja'.

U vašim rukama je vruć krumpir, niti jedna Vlada prije vas nije se suočila s pitanjem Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Čime jamčite da ćete vi donijeti tu odluku?

'Ja ne jamčim ničim. Ja ću nastojati, uložit ću sve svoje snage da to pitanje riješim jer i Ministarstvo obrane i Glavni stožer smatraju da borbena komponenta HRZ-a treba postojati, da trebamo braniti naš suverenitet u zraku, na zemlji i na moru'.

U kojoj fazi je istraga s prizemljenim MiG-ovima? Najavili ste brze rezultate, Državnom odvjetništvu ste dostavili dokumentaciju... Gdje je zapelo?

'Neprestano dostavljamo nove podatke Državnom odvjetništvu, nije ništa zapelo, istraga se provodi. Sasvim sigurno, Državno odvjetništvo će donijeti brzi rezultat'.

Što ako se pokaže da nije bilo nezakonitosti?

'Tim bolje. Daj Bože'.

Hrvatska vojska ima pohvalne ocjene za misije u Afganistanu i povećat će ondje broj svojih vojnika. Zbog čega i postoji li još nekakav zahtjev od saveznika?

'Nismo rekli da ćemo povećati broj vojnika. Mi ćemo prilagođavati broj vojnika ukupnom sigurnosnom stanju i mogućnostima RH. Sigurnosno stanje u Afganistanu se 'usložnjava' i onako kako sada izgleda, zadržat ćemo broj vojnika otprilike na istoj razini ili ćemo ga neznatno povećati'.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene