Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdan povijesne odluke

Hrvatska slavi Dan državnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Republika Hrvatska danas slavi Dan državnosti.

Dan državnosti je blagdan kojim se obilježava povijesna odluka o pokretanju postupka razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika, a koju je Hrvatski sabor donio 25. lipnja 1991. Toj odluci prethodila je referendumska odluka većine hrvatskih građana, (92,18 posto) da Hrvatska neće ostati u Jugoslaviji kao jedinstvenoj saveznoj državi.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik prvi put ovakva mjera Dodikova policija zabranila obilježavanje Dana državnosti BiH Ilustracija PRIPREMITE SE NA VRIJEME U subotu je praznik, a nedjelja je neradni dan, provjerili smo kako će raditi trgovine

>> Josipović: Ekonomska pravednost visi na najtanjoj niti, EU je poticaj za svladavanje krize

Na temelju takvog očitovanja volje hrvatskih građana, a nakon neuspjeha pregovora s ostalim bivšim jugoslavenskim republikama o izlasku iz državnopolitičke krize, Sabor Republike Hrvatske, donio je na zajedničkoj sjednici sva tri saborska vijeća Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Njome se utvrđuje da tim činom Hrvatska pokreće postupak razdruživanja od drugih republika i SFRJ kao i postupak za međunarodno priznavanje. Na istoj je sjednici Sabor Republike Hrvatske donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Posredovanjem međunarodne zajednice, radi lakših pregovora o razdruživanju među bivšim jugoslavenskim republikama, Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, te je istekom moratorija, 8. listopada 1991. Hrvatska raskinula državno-pravne sveze s ostalim jugoslavenskim republikama i postala slobodna, samostalna i neovisna država. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene