Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Stampedo kupaca na rasprodaje i do 80 posto, tako ovaj petak provode milijuni Amerikanaca. U SAD-u traje najveća svjetska shopping groznica, takozvanui crni petak. U borbi za najpovoljnije proizvode zna doći i do fizičkog obračuna.


Prvi petak poslije Dana zahvalnosti donosi i enormna sniženja, a Amerikancima shopping groznicu. Satima čekaju u redu da otkuca ponoć i otvore se vrata trgovina. Za proizvode po povoljnoj cijeni dođe i do fizičkog obračuna.

Vezani članci Manja potrošnja ovog Crnog petka Stigli podaci o potrošnji na Crni petak: Hrvati ove godine trošili manje nego prošle Crni petak, gužva u trgovačkim centrima Manja gužva obilježila ovogodišnji Crni petak, ali cvjeta online trgovina: Ove godine bilježi se porast prodaje od 14 posto

U Hrvatskoj je situacija ipak malo drugačija. U trgovačkim centrima gužvi još nema. Kupci čekaju povoljnije cijene. 'Velike zimske rasprodaje se očekuju negdje krajem prosinca, ali je svakako najbolje da ljudi dođu ranije i izbjegnu gužve, sada su već mnogi popusti', kaže Marija Tomić, glasnogovornica trgovačkog centra.

>> VIDEO Crni petak u SAD-u: Tučnjave, gaženje i psovanje u trgovinama

Slično je u većini trgovačkih centara. 'Rasprodaje će kod nas krenuti nešto ranije nego što je uobičajeno, ali bez obzira na to mi imamo svakodnevne akcije u našem centru', kaže Ivana Turčinov, voditeljica marketinga jednog trgovačkog centra.

Riječ je o popustima na određene artikle. Više od odjeće mnogi bi voljeli vidjeti snižene cijene drugih proizvoda. 'Ono najosnovnije za život', kaže nam jedan prolaznik.

Hrvatsku možda nije zahvatila kupovna groznica koja vlada u Americi. No bez obzira na debljinu novčanika ili brojku na popustu, uoči blagdana darivanja i hodnici trgovačkih centara će biti popunjeniji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook