Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Hrvatskih voda upozoravaju

'Hrvatska se mora pripremiti za EKSTREMAN vodeni val!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni centar za obranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je danas da će prema prognozama, u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabilježenog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni val koji će ovog vikenda početi ulaziti u zemlju.

Obilne kiše posljednih su dana pogodile središnju Europu i izazvale velike poplave, a najgore su poplavama pogođene Njemačka, Češka i Austrija, u kojima je do sada poginulo najmanje jedanaest osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Drava stagnira VIDEO Platnena barijera čuva Osijek od poplave! Slika nije dostupna Do kraja tjedna kritično VIDEO Vodeni val prolazi Hrvatskom, pogledajte SNIMKE IZ ZRAKA!

>> FOTO Vodeni val se seli središnjom Europom, Beč se sprema za najgore

'Vrh vodenog vala približava se Beču, nakon čega očekujemo da će on ući u područje Slovačke, do Bratislave, zatim dalje od Bratislave, a potom, za sedam od deset dana, vrh vodenog vala očekujemo i u hrvatskom Podunavlju', rekao je voditelj Centra za obranu od poplava Zoran Đuroković.

Na konferenciji za novinare u Osijeku kazao je kako ima dojava o ekstremno velikom valu, na razini drugog ili trećeg najvećeg u povijesti ali, dodao je, ima dovoljno vremena za pripremu obrane od mogućih poplava.

Prema vremenskoj prognozi u Austriji, Slovačkoj i Mađarskoj kiša neće prestati padati, što zabrinjava zbog dodatnih količina vode u Dunavu. Đuroković dodaje kako slijev Drave u Austriji nije primio veću količinu oborina pa zasad nema informacija da će to dodatno otežati obranu od poplava na tom području.

Redovite mjere obrane od poplava u Batini

Nemamo pravo podcijeniti opasnost jer su uzvodno svi u najvećem stupnju pripravnosti. Jutros su proglašene redovite mjere obrane od poplava na Dunavu kod Batine, a za koji dan na tome području proglasit ćemo i izvanredne mjere jer se očekuje da će vodostaj kod Batine premašiti 650 centimetara, kada se proglašavaju takve mjere, rekao je Đuroković.

Dodao je kako će vodostaj Dunava utjecati na Dravu pa se i kod Osijeka može očekivati uspostava redovitih mjera obrane od poplava i premašivanje vodostaja od 400 centimetara te razlijevanje Drave na lijevoj obali.

Pripreme su obavljene, sve su tvrtke u stanju pripravnosti. Opskrbili smo se potrebnim materijalom i pričuvama. Nema apsolutne sigurnosti u obrani od poplava i rizik postoji, ali tu smo da ga svedemo na najmanju mjeru, poručio je Đuroković.

Još nema dovoljno podataka o snazi i trajanju vodenoga vala, što ovisi o vodostaju u Slovačkoj, koji u Bratislavi i dalje raste, rekao je, ističući kako se treba pripremiti i za scenarij da će biti na rubu premašivanja maksimalnih vodostaja.

'Koncentriramo se na Dunav'

Zamjenik direktora osječkoga vodno-gospodarskog odjela Hrvatskih voda Igor Biglbauer izvijestio je kako je za područja Osijeka i Aljmaša proglašeno pripremno stanje obrane od poplava. Koncentiramo se na Dunav, očekujemo redovitu obranu i u Osijeku, ali ništa dramatično. Obrambeni nasipi dobro su dimenzionirani te očekujemo da ćemo najavljivane velike vodostaje ispratiti bez većih problema, rekao je Biglbauer.

Dodao je kako sutra počinju prve aktivnosti u osiguravanju nasipa na ušću Karašice kod Batine i još nekim područjima te da će biti pripremljeno oko 200 tisuća vreća s pijeskom. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene