Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska je vodeća u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara.


Hrvatska ima vodeće mjesto u svijetu po broju transplantacija bubrega i jetara, a s 33 realizirana darovatelja na milijun stanovnika prva je u svijetu, rečeno je u ponedjeljak na regionalnoj ministarskoj konferenciji o darivanju i transpataciji organa koja je održana u hotelu Sheraton i koja ima za cilj osigurati političku potporu ministara zdravstva zemalja Jugoistočne Europe u razvoju uspješnih programa darivanja i presađivanja organa utemeljenih na etičkim načelima.

Vezani članci Slika nije dostupna Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati Slika nije dostupna Bravo, Hrvatska! Važna stvar po kojoj smo prvi u svijetu

'Imamo dugu transplantacijsku povijest, sjajne stručnjake, no sve to se ne može kapitalizirati bez političke potpore - naglasio je ministar zdravlja Rajko Ostojić. Ona je, kaže, došla još od vlade Ivice Račana, a nastavili su je svi kasniji ministri.

>> Hrvatska vodeća zemlja u Europi po broju darovanih organa

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ipak je upozorila je na potrebu kreiranja pozitivne atmosfere u društvu o darivanju organa, jer je to poručuje preduvjet uspješnosti projekta dok je predsjednik Ivo Josipović naglasio da to važno i veliko dostignuće za malu zemlju ali da nije riječ o samo medicinskom pitanju već i onom etike, morala i zakona.

Hrvatska je trenutno država predsjedavateljica zdravstvene mreže Jugoistočne Europe, a glavni tajnik Regionalnog vijeća za suradnju Hido Biščević poručio je kako je Vijeće odlučno surađivati sa svim regionalnim centrima ali i drugim dijelovima međunarodne zajednice. (Agencija VLM)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju