U isto vrijeme uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda galopirajuće raste.


Hrvatska proizvodnja mlijeka je na koljenima. U posljednjih godinu dana pala je za gotovo devetnaest posto. Hrvatska bilježi najveći pad u odnosu na sve zemlje članice Europske unije. U isto vrijeme uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda galopirajuće raste.

Vezani članci Domaćeg sira i mlijeka sve manje - 4 Skuplje je i domaće mlijeko, sir, vrhnje... Proizvođači poručuju: "Cijena mlijeka bi danas trebala biti minimalno pet kuna" Slika nije dostupna Mljekari propadaju i traže veću cijenu otkupa mlijeka

U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

A kako propada hrvatsko mljekarstvo govori i primjer obitelji Laslo. U dvije godine proizvodnja mlijeka na njihovoj farmi je prepolovljena. S 1200 litara mlijeka na dan pali su na 600 litara.

'Doslovno smo prepolovili. Ne samo mi. Prepolovili su svi proizvođači mlijeka jer su ovakvi uvjeti za nas proizvođače mlijeka unazad dvije godine neodrživi', ističe Antun Laslo.

Hrvatske farme najviše su opustošene niskim otkupnim cijenama mlijeka, visokim troškovima proizvodnje i aflatoksinom.

Hrvatska bilježi najveći pad proizvodnje mlijeka u odnosu na sve zemlje EU, čak 18,5 %. Najbliži su nam susjedi Mađari koji imaju pad od 6,4 %. Slijede Talijani, Slovenci, Austrijanci.

Plus u proizvodnji ostvaruju Nizozemska, Njemačka, Danska i Belgija.

'Proizvodnja hrane, pa tako i mljekarstvo je nešto što bi trebalo biti zaista nacionalni interes ove zemlje. Mislim da je sada krajnji trenutak da se aktiviraju ne samo Ministarstvo poljoprivrede već i Ministarstvo gospodarstva, ako ne i Vlada RH', kaže Rašeljka Maras iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača CroMilk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju