U isto vrijeme uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda galopirajuće raste.


Hrvatska proizvodnja mlijeka je na koljenima. U posljednjih godinu dana pala je za gotovo devetnaest posto. Hrvatska bilježi najveći pad u odnosu na sve zemlje članice Europske unije. U isto vrijeme uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda galopirajuće raste.

U zadnji čas: Može li ovo spasiti hrvatske mljekare?

Vezani članci Srušio se avion od Irana do Ukrajine: Svi putnici poginuli - 3 Iranske vlasti tvrde da su crne kutije ukrajinskog aviona poslali na ispitivanje u laboratorij: "Mi ga nismo srušili!" Slika nije dostupna Udar na seljake: Svinjogojci bez poticaja, mljekarima prepolovljeni

A kako propada hrvatsko mljekarstvo govori i primjer obitelji Laslo. U dvije godine proizvodnja mlijeka na njihovoj farmi je prepolovljena. S 1200 litara mlijeka na dan pali su na 600 litara.

'Doslovno smo prepolovili. Ne samo mi. Prepolovili su svi proizvođači mlijeka jer su ovakvi uvjeti za nas proizvođače mlijeka unazad dvije godine neodrživi', ističe Antun Laslo.

Hrvatske farme najviše su opustošene niskim otkupnim cijenama mlijeka, visokim troškovima proizvodnje i aflatoksinom.

Hrvatska bilježi najveći pad proizvodnje mlijeka u odnosu na sve zemlje EU, čak 18,5 %. Najbliži su nam susjedi Mađari koji imaju pad od 6,4 %. Slijede Talijani, Slovenci, Austrijanci.

Plus u proizvodnji ostvaruju Nizozemska, Njemačka, Danska i Belgija.

'Proizvodnja hrane, pa tako i mljekarstvo je nešto što bi trebalo biti zaista nacionalni interes ove zemlje. Mislim da je sada krajnji trenutak da se aktiviraju ne samo Ministarstvo poljoprivrede već i Ministarstvo gospodarstva, ako ne i Vlada RH', kaže Rašeljka Maras iz Udruge hrvatskih otkupljivača i prerađivača CroMilk.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook