Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatska ne poštuje slobodu izražavanja'

Hrvatska presuda Matvejeviću europski problem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europarlamentarka Debora Serracchiani zatražila je od visoke predstavnice Europske unije za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton 'akciju protiv presude protiv intelektualca Predraga Matvejevića', osuđenog u Hrvatskoj zbog vrijeđanja nekih pisaca, javila je agencija Ansa.

Debora Serracchiani, članica talijanske demokratske stranke, napisala pismo Ashton pošto je u Hrvatskoj pravomoćna postala presuda kojom se Matvejević osuđuje na pet mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Osuđen je na temelju privatne tužbe književnika Mile Pešorde zbog teksta iz studenoga 2001. naslovljenog 'Naši talibani' u kojem je Pešordu svrstao među širitelje ratne mržnje.

Debora Serracchiani, članica zajedničkog parlamentarnog odobra EU-Hrvatska, napisala je da je 'presuda protiv Matvejevića, kulturna čovjeka, rafinirana pisca i čvrsta zagovornika europskih ideala, veoma teška za jednu zemlju koja priželjkuje postati 28. članica Europske unije'.

'Hrvatska ne poštuje slobodu izražavanja'

Više od trajanja predviđene kazne, naglasila je europarlamentarka Serracchiani, važan je opći princip koji je njome pokazan. 'Hrvatska ne poštuje slobodu izražavanja koja je jedan od temelja svake demokracije i koji je priznat i u 19. članku Opće deklaracije o ljudskih pravima'.

Vrhovni sud u svibnju je potvrdio presudu kojom je novinar i književnik Predrag Matvejević uvjetno osuđen na pet mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine zbog uvreda i kleveta koje je u tekstu u Jutarnjem listu iznio na račun književnika Mile Pešorde, odbacivši zahtjev za zaštitu zakonitosti protiv presude zagrebačkog Općinskog suda iz studenoga 2005. koje je u slučaju presude protiv Predraga Matvejevića podnio DORH.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene