Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog klevete koju nije napisao

Hrvatska postaje prva zemlja koja zatvara blogere

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je na najboljem putu da se dodatno sroza na ljestvici slobode javnog izražavanja!

Postat ćemo prva zemlja koja zatvara blogere. Damir Fintić će u osječki zatvor zbog klevete, koju nije napisao on, nego anonimni korisnik njegovog bloga. Iza rešetaka mora zbog kleveta objavljenih na njegovom blogu vukovarac.net. 'Osjećam ovo kao božji dar', kaže Fintić. Izvjesni čitatelj koji se nazvao 'special agent', na njegovom blogu još 2005. kleveće obitelj bivšeg vukovarskog gradonačelnika Vladimira Štengla. Klevetu, dakle, nije napisao Fintić, niti se zna tko jest. No, kako je blog njegov, upravo će on odgovarati, jer ga je obitelj Štengl  tužila i mora im platiti, zbog duševnih boli, 252 tisuće kuna. No novca nema pa će morati u zatvor.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

'To će trajati do kraja mog života i ja sam se tome prilagodio. 40 sadašnjih dana sigurnih i možda na to još 4 mjeseca, odležat ću u zatvoru kao i svako drugo živo biće', priča Fintić. Zatvaranju Fintića protivi se i Hrvatsko novinarsko društvo. 'Tim više što blogerski dio nije zakonski reguliran. Kad se tome doda nasilje kojem su novinari bili izloženi tijekom prošle i ove godine, onda se novinari u hrvatskoj doista nalaze u teškoj situaciji', objasnio nam je Luka Brailo, dopredsjednik HND-a. No presuda Fintiću je pravomoćna. Novčanih sredstava nema pa će u zatvor sve dok ne isplati 252 tisuće kuna. 20 dana iza rešetaka vrijedi oko 3.000 kuna.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene