Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podrška saveznicima

Hrvatska podržava europski proturaketni štit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar obrane Branko Vukelić na sastanku zemalja članica NATO-a je rekao kako Hrvatska podupire povezivanje postojećih sustava proturaketne obrane u Europi.

'Ovaj štit ne predstavlja nikakav novi financijski teret i ne uključuje nikakve instalacije na hrvatskom teritoriju. Štit je nešto što je u interesu članica NATO-a jer je to zaštita od svih mogućih ugroza', rekao je Vukelić.

Pročitajte i ovo Njemački vojnik Panzerbrigade 45 Njemačka rasporedila prve vojnike u jednu NATO članicu: Za tri godine tamo će biti stalno prisutni Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu

Sustav proturaketne obrane glavna je tema ministarskih sastanaka u Bruxellesu. 'Moramo donijeti odluku ako želimo biti u stanju zaštiti cijelu Europu od prijetnji raketnim napadima. Mislim da je vrijeme za takvu odluku. Prijetnja je jasna', izjavio je glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

>> Uskoro aktivacija proturaketnog štita za 'scenarij noćne more'

>> Proturaketni štit utječe na rusko-američke pregovore

Inače, kada se priča o sustavu riječ je o povezivanju postojećih sustava proturaketne obrane europskih zemalja s američkim sustavom. Za sada još nema potpune suglasnosti između Njemačke i Francuske. Berlin smatra da proturaketni štit treba biti zamjena za sustave za odvraćanje od nuklearnih prijetnji, dok Pariz drži da je to samo dodatak tome sustavu. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene