Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska u cijelosti odbacuje tvrdnje iznesene u nedavnoj srpskoj noti kao potpuno neutemeljene i neprimjerene, objavilo je u ponedjeljak hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.


U priopćenju o diplomatskoj noti "ocjenjuje se kako se njome još jednom pokušava relativizirati presuda najviše međunarodne sudske instance i izbjeći odgovornost".

Vezani članci Opasna zgrada, branitelji na čekanju - 2 Gdje je zapelo? Stanari braniteljske zgrade pet godina čekaju sanaciju nakon požara: "Obećanja smo se dosad naslušali... Imamo toga i previše" Prosvjed u Šarengradu - 2 Stanovnici Šarengrada u strahu jer im se kamioni - zabijaju u kuće: ''Samo gledaš odakle će te lupiti''

Srbija je u petak uputila notu Hrvatskoj u kojoj traži da prekine
kampanju protiv presude Međunarodnog suda pravde (ICJ) kojom je odbačena odgovornost Srbije za genocid u BiH. Srbija je u tom kontekstu istaknula u noti kako ni državni genocid nad Srbima u Drugom svjetskom ratu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj nije bio osuđen.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija u priopćenju od ponedjeljka odbacilo je pristup kojim se osporava legitimno pravo neovisnih i slobodnih medija da komentiraju presudu Međunarodnog suda pravde u Hagu u sporu Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Jugoslavije.

Ministarstvo "drži da takav način komunikacije nije primjeren
dostignutoj razini normalizacije odnosa dviju zemalja utemeljenih na europskim standardima i vrijednostima", kaže se u priopćenju.

U ponedjeljak su bošnjački politički čelnici oštro reagirali na
diplomatsku notu ministra vanjskih poslova Srbije Vuka Draškovića, kojom je od Bosne i Hercegovine zatražio da ne ustraje na reviziji nedavne presude Međunarodnog suda pravde prema kojoj nije utvrđena odgovornost Srbije za genocid u BiH.