Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oslobođena zapadna Slavonija

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanosti za obljetnicu "Bljeska": "Žalimo za svakom žrtvom"

Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)1 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)2 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)3 Galerija 1/5 >>
Hrvatska obilježava 24. obljetnicu Vojno-redarstvene operacije (VRO) "Bljesak“, u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija, a na središnjoj svečanosti u srijedu u Okučanima bili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Operacija "Bljesak" počela je 1. svibnja 1995. u ranim jutarnjim satima, a u manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija.

Pročitajte i ovo Milorad Pupovac Formiranje nove vlade Pupovac o vladajućoj većini bez SDSS-a: "Plenković nije imao drugog izbora" Andrej Plenković, Zoran Milanović - 3 na Plesu Novinari pitali Jandrokovića je li tampon zona, a ubacio se Milanović: "On je prefit"

Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani, središte neprijateljske pobune i terorističkih napada velikosrpskih agresora na zapadnoslavonskom području.

U operaciji su sudjelovale 32 postrojbe Oružanih snaga Republike Hrvatske i policije s oko 7200 hrvatskih vojnika i policajaca. U oslobađanju zapadne Slavonije poginula su 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena.

U njoj su po prvi put korišteni i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je postignuto dodatno taktičko iznenađenje neprijatelja.

Tijekom akcije pripadnici srpskih paravojnih postrojba su srušili zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je u vrijeme najjačih napada na Republiku Hrvatsku 1991. godine zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

VRO "Bljesak" je prethodio VRO "Oluja", koja je uslijedila nakon tri mjeseca, 5. kolovoza 1995. a kojom je uspostavljen državno-pravni poredak na cijelom području Republike Hrvatske, osim u istočnoj Slavoniji.

No, tim operacijama te s nekoliko idućih pobjeda Hrvatske vojske stvoreni su uvjete u kojima je od 15. siječnja 1996. godine počeo proces mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, a završio 15. siječnja 1998., kada je hrvatsko Podunavlje (odnosno istočna Slavonija, Baranja i zapadni Srijem), konačno vraćeno u sastav Republike Hrvatske.

Središnja svečanost kod spomen-obilježja "Kocke vedrine"

Na svečanosti obilježavanja obljetnice "Bljeska" u srijedu u Okučanima sudjeluje predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, dok je predsjednik Vlade Andrej Plenković sa suradnicima Okučane posjetio u utorak poslijepodne. 

"Bljeskom je započelo konačno oslobođenje hrvatskog teritorija i reintegracija cijele Hrvatske", podsjetila je predsjednica Grabar-Kitarović i naglasila kako suosjeća s obiteljima svih poginulih i nestalih branitelja. Rekla je i kako valja govoriti o budućnosti i zahvalila novim naraštajima vojnika i policajaca koji brinu o našoj sigurnosti. Na pitanje o srpskim žrtvama u akciji Bljesak, kazala je: "Žalimo za svakom žrtvom."

Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

"Ljudi s potpunim pravom očekuju da bude bolje. Stanje se stabilizira i ide nabolje. Međutim, moramo uvijek težiti boljem i stvarati uvjete da mladi ostaju ovdje ili da se vrate ako su otišli na školovanje ili na rad", rekla je Predsjednica. Na pitanje mogu li radnici u Hrvatskoj biti zadovoljni kazala je: "Kako tko. Neki možda mogu, ali još moramo raditi za većinu koja ne može".

Na pitanje novinara ima li razloga za optimizam, najviše među radnicima brodogradilišta, odgovorila je kako misli da trenutno postoji svjetlo na kraju tunela. "Nadam se da će uspjeti ovi pregovori između Vlade i potencijalnog ulagača", kaže predsjednica. 

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je: "Sjećamo se svih onih koji su dali živote u akciji Bljesak i iskazujemo im veliko poštovanje. Sjećamo se svakog onog tko je stradao u ratnim zbivanjima. Mi danas obilježavamo pobjedu Hrvatske vojske. Ovo područje bilo je okupirano od velikosrpske vojske. Prisjećamo se svih stradalih u akciji".

Upitan o dolasku kandidata za europske izbore kazao je da su oni kao i svi ostali - gosti na obilježavanju obljetnice. "Karlo Ressler koji nije saborski zastupnik tu je u svojsku savjetnika premijera", kazao je.

Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)3 Foto: DNEVNIK.hr

Uz njih, među gostima obilježavanja obljetnice su ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, saborski zastupnik Željko Glasnović, europarlamentarac Jozo Radoš i drugi.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da upućuje zahvalnost svima koji su pridonijeli u Domovinskom ratu. "Operacija Bljesak bila je vrhunska operacija Hrvatske vojske pod vodstvom prvog hrvatskog predsednika Franje Tuđmana. Pokazali smo snagu, mogućnost, moć hrvatske vojske i policije. Znamo da je operacija završila u manje od 31 sat, oslobođeno je 500 četvornih kilometara prostora. Za koji mjesec dogodila se Oluja i u Hrvatskoj je završio rat", kazao je Krstičević.

"Operacija Bljesak izvedena je, rekao bih, kirurškom preciznošću i zato je vrlo uspješno neutralizirala neprijatelja. To govori o tome da je bio isplaniran svaki detalj. Veličanstvena operacija i školska lekcija ratovanja", kazao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Obilježavanje obljetnice akcije Bljesak (Foto: Dnevnik.hr)1 Foto: DNEVNIK.hr

Program svečanog obilježavanja počeo je u 8 sati budnicom ulicama Okučana u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH, a središnja svečanost održana je kod spomen-obilježja "Kocke vedrine".

Misu zadušnicu u crkvi svetoga Vida za sve poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve u Domovinskom ratu predvodili su vojni ordinarij mons. Jure Bogdan i požeški biskup Antun Škvorčević.

U kripti crkve sv. Vida otvorena je izložba ratnih fotografija "1991." hrvatskoga i svjetskog fotografa Zorana Filipovića.

Za posjetitelje je od 8 do 16 sati organiziran i Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike te opreme postrojbi Oružanih snaga RH, prezentacija projekta "Kadet" i studijskih programa Hrvatskog vojnog učilišta "Dr. Franjo Tuđman" te dragovoljnog vojnog osposobljavanja.

Također, posjetitelji mogu vidjeti prikaz ceremonijalnih radnji Počasno zaštitne bojne, Pukovnije vojne policije i Zapovjedništva specijalnih snaga, u Spomen parku hrvatskim vitezovima u Okučanima.

Premijer Plenković i ministri Medved i Žalac položili vijence

U sklopu 24. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Bljesak, koja se obilježava u nizu gradova zapadne Slavonije, predsjednik Vlade Andrej Plenković Okučane je posjetio već u utorak poslijepodne, gdje je zajedno s ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom i ministricom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijelom Žalac položio vijenac i zapalio svijeće na Spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u VRO Bljesak 1995.

Premijer Plenković je tom prigodom izjavio kako je došao još jednom iskazati veliko poštovanje svim hrvatskim braniteljima koji su sudjelovali u toj oslobodilačkoj operaciji, a posebice pijetet prema 51 hrvatskom branitelju koji je izgubio život u operaciji Bljasak.

Potom je održao sastanak sa zapadnoslavonskim načelnicima i gradonačelnicima, a ministrica Žalac je gradonačelnicima Pakraca i Lipika te načelnicima Dragalića, Gornjih Bogićevaca, Okučana i Stare Gradiške uručiti Odluke o području za koje će se izraditi intervencijski plan. (Hina, M.V.)

Aktualno Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Držani zavod za statistiku analizirao tržište rada (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Hrvatska Sretan nam Praznik rada! Po stopi zaposlenih u EU-u na samom smo dnu ljestvice, od nas su gore samo dvije države 1/3 >>
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene