Osamnaesta obljetnica vojno-redarstvene akcije 'Bljesak', kojom je nakon gotovo četverogodišnje okupacije oslobođena Zapadna Slavonija, svečano se u nazočnosti državnog vrha obilježava danas u Okučanima.


Na prvi dan svibnja 1995. hrvatska vojska i specijalna policija su iz smjera Novske i Nove Gradiške napali južni i središnji dio zapadnoslavonskog okupiranog teritorija s ciljem oslobođenja Okučana, središta neprijateljske pobune i terorističkih napada na zapadnoslavonskom području.

Vezani članci Policijski očevid, ilustracija Nesreća kod Nove Gradiške: Turska obitelj u autu francuskih registracija zabila se u srpski kamion Aca Vidaković, načelnik Općine Okučani Načelnik Okučana nakon incidenta na obljetnici Bljeska: "Nije ovo mjesto da se bavimo politikom"

>> Kako se živi u Okučanima 17 godina nakon 'Bljeska'?

U akciji su od 1. do 3. svibnja na glavnim pravcima napada bile angažirane 81. gardijska bojna, 5. gardijska brigada, te dijelovi 1. i 3. gardijske brigade. Potporu su davale pričuvne i domobranske postrojbe potpomognute protuoklopno topničko-raketnim postrojbama, Hrvatskim ratnim zrakoplovstvom (HRZ) i postrojbama specijalne policije.

U manje od 32 sata hrvatske snage, koje su brojile oko 7.200 vojnika i policajaca, oslobodile su 500 četvornih kilometara dotad okupiranog zapadnoslavonskog teritorija te uspostavile nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac i željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. Nakon gotovo četiri godine okupacije oslobođeni su Okučani.

U akciji su poginula 42 pripadnika Hrvatske vojske i policije, a 162 su ranjena. Srpske postrojbe srušile su zrakoplov Rudolfa Perešina, pilota HRZ-a koji je u vrijeme najjačih napada na Hrvatsku 1991. zrakoplovom MIG-21 prebjegao u Austriju.

Prvi put u Domovinskom ratu korišteni su i masovniji udari hrvatskog zrakoplovstva, a tenkovi dopremljeni željeznicom ulazili su izravno u borbu, čime je dodatno taktički iznenađen neprijatelj.

Vojno-redarstvena operacija 'Bljesak' prethodila je akciji 'Oluja' koja je uslijedila nakon tri mjeseca, čime je Hrvatska pokazala odlučnost da uspostavi državno-pravni poredak na cijelom svom području.

S braniteljima i general Markač

S braniteljima u Okučanima je umirovljeni general Mladen Markač.

Obilježavanju nazoči predsjednik Republike Ivo Josipović, a vience kod Velikog križa položio je i predsjednik Vlade Zoran Milanović s ministrima obrane, unutarnjih poslova, branitelja i poljoprivrede Antom Kotromanovićem, Rankom Ostojićem, Predragom Matićem i Tihomirom Jakovinom te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Igor Dragovan.

Predsjednik Josipović nazočit će svečanom otvaranju Županijskih sportskih igara udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Brodsko-posavske županije. (B.V. / I.P.M. / I.D./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju