Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sukob Rusije i Bjelorusije

Hrvatska nema razloga za zabrinutost zbog plinske krize

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još se sjećamo plinskog sukoba između Rusije i Ukrajine koji je ugrozio opskrbu plinom u Hrvatskoj i cijeloj Europi.

Najnovija vijest je sukob Rusije i Bjelorusije oko neophodnog energenta. Moskva proziva Minsk da nisu platili dug od 160 milijuna eura i smanjuje isporuku plina za 30 posto.

Pročitajte i ovo Njemački kancelar Olaf Scholz na EU summitu čeka nas teška zima Na EU summitu tražili rješenje za krizu, jedna država je ključna: "Moramo formirati energetski blok, sami ćemo propasti" Njemačka industrija "Treba prebroditi zimu" "Situacija je opasna, nalazimo se u plinskoj krizi": Nijemci aktivirali drugu fazu plana za hitne slučajeve

>> Bjelorusija naredila prekid isporuke ruskog plina Europi

Uvrijeđeni bjeloruski predsjednik Lukašenko odmah je naredio obustavu isporuke ruskog plina u europske zemlje. Evo priče.

Aleksandra Lukašenka mnogi nazivaju posljednjim europskim diktatorom. No isti taj Lukašenko u Moskvi ima jedinog saveznika, zato je zahlađenje veliko iznenađenje. Lukašenko poručuje da neće tolerirati ponižavanje svog naroda, a ponašanje Medvjedeva naziva neprimjerenim. Tvrdi da su Rusi njemu dužni. U Gazpromu to odbacuju.

'Učinit ćemo sve što možemo s naše strane da naši europski potrošači ne budu oštećeni. U tu svrhu ćemo koristiti promatrače kao što smo radili tijekom prijašnjih kriza u Europi. Oni će kontrolirati što se događa i tko krši Zakon', rekao je Alexander Medvedev, generalni direktor Gazproma

I najmanja naznaka plinske krize odmah uznemiri diplomaciju. Plin iz Bjelorusije opskrbljuje Njemačku i Poljsku. Hrvatska nema razloga za zabrinutost jer ne uvozi plin iz Bjelorusije.

'Većinu svog plina Hrvatska dobija preko Ukrajine. To je jedan razlog a drugi je da smo ušli u ljetni ciklus.S obzirom na uvoz i vlastitu proizvodnju Hrvatska ima višak dobave plina u odnosu na potrošnju i ljeti se skladišti plin', rekao je Igor Dekanić, šrofesor na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Europska komisija pozvala je dvije zemlje da ispoštuju međusobni Ugovor uz jamstava da će osigurati nesmetanu isporuku plina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene